Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які наслідки коронавірусної інфекції для організму?

Які наслідки коронавірусної інфекції для організму?Перехворівши на COVID-19, в легкій чи затяжній складній формі, на жаль не звільняє від наслідків даного недугу з яким більшість стикається опісля. Хтось на тривалий час втрачає нюх, а хтось і надалі потребує кисневої підтримки. Детальніше про наслідки та ймовірні ускладнення коронавірусної інфекції з'ясуємо далі.

Скарги та симптоми, що виникають у людини, яка перехворіла на коронавірусну інфекцію найменуються як постковідний синдром
 
Ці мультисистемні наслідки недугу можуть мати як короткочасний характер, так і бути віддаленими. Так часова характеристика постковідних наслідків розділяється на короткострокові, що виникли до 1 місяця після виписки зі стаціонару або позитивного ПЛР-тесту, середньострокові виникають в період від 2 до 5 місяців та довгострокові - понад пів року.

Хто входить в групу ризику з розвитку ускладнень?

  1. Люди похилого віку (старші 50 років).
  2. Жіноча стать.
  3. Пацієнти, що перенесли тяжкий перебіг коронавірусної інфекції.
  4. Особи, що мають в анамнезі супутні захворювання: цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, порушення зі сторони дихальної системи, ожиріння.

З якими наслідками може стикнутися пацієнт, що переніс COVID-19?

Практично у кожної десятої особи, що перенесла коронавірус виникають ускладнення, що варіюються від легкого нездужання до досить серйозних патологічних станів. 
До найпоширеніших можливо віднести наступні:
  • погіршення функцій нирок, що не піддаються відновленню;
  •  кардіоміопатія, внаслідок впливу вірусу на судини, прискорене серцебиття;
  • порушене загальне самопочуття, що включає хронічний біль, м'язову слабкість, зниження маси тіла;
  • порушення зі сторони зору у вигляді запального процесу, тромбоз судин ока;
  • аносмія (втрата нюху), що може тривати досить довгий час (декілька місяців);
  • випадіння волосся та поява висипу на тілі;
  • патологічні зміни зі сторони ШКТ (наприклад, діарея, коліт, зниження апетиту).
До групи неврологічних симптомів з якими може стикнутися людина, відносять появу головного болю, погіршення пам'яті та зниження концентрації уваги.
 
Окрема увага приділяється психічним розладам, що виникли після хвороби. Ускладнення варіюються від порушення сну, посттравматичного стресового розладу до депресії. Що потребують особливої пильності. Адже існують підтверджені випадки самогубств на тлі виниклого ускладнення. 
 
Звісно, що без ускладнень не залишається дихальна система. Дихальні прояви постковідного синдрому діагностуються завдяки проведенню спірометрії, рентгенографії, МРТ та КТ, рентгенографії. Так за статистичними даними понад 65% осіб при постковідному синдромі потребували довготривалу кисневу підтримку. Яка ставала необхідною внаслідок розвитку фіброзу легень, задишки. Близько 13% перехворівших турбував тривалий кашель. Щодо подальшої кисневої терапії в домашніх умовах, то на сьогодні це є досить поширеною практикою. Адже місць в лікарнях не вистачає, тому пацієнтів вимушені виписувати додому при стабілізації сатурації та загального самопочуття. Для подальшої кисневої терапії під контролем сімейного лікаря. Тому відмітимо, що у разі необхідності тривалої кисневої підтримки, що виникла на тлі ускладнень COVID-19, так і інших хронічних недуг, придбати кисневий концентратор можливо в медичному маркеті ITMED. В медичному маркеті можливо отримати попередню консультацію та обрати найбільш відповідний прилад. 

Тактика

Постковідний синдром потребує окремої спеціалізованої допомоги, адже це окремий від COVID-19 стан. Тому важлива увага приділяється періоду реабілітації від дихальних вправ, дозованих фізичних навантажень до когнітивної реабілітаційної терапії, що призначається лікарем в індивідуальному порядку.
 
Пам'ятайте, що кожен хто стикнувся з вищезазначеними станами повинен звернутися до лікаря задля отримання необхідного лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм