Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кандидоз: основні симптоми грибкової інфекції

Кандидоз: основні симптоми грибкової інфекціїЗахворювання кандидоз у більшості асоціюється з розвитком молочниці у жінок. І це дійсно поширений тип порушення, що викликається грибком Candida. Однак ураження яких органів ще може викликатися кандидозом? З'ясуємо далі.

Кандіда є найпоширенішим типом дріжджової інфекції, яка має підвищену стійкість до більшості протигрибкових препаратів. А місцем її локалізації насамперед є ротова порожнина, шкірний покрив, кишківник та статеві органи.
 
Відповідно, кандидоз - це патологічний стан, що викликається дріжджовим грибком Candida з наступним ураженням слизових оболонок та шкіри.
 
Як і у випадку з більшістю мікроорганізмів, при певних допустимих нормах даний тип грибка є корисним, адже він допомагає засвоюватися поживним речовинам. У разі підвищеного його продукування виникає ряд порушень, що безпосередньо впливають на самопочуття. І якщо при задовільно функціонуючій імунній системі, грибок може не завдати Вам шкоди, то в протилежному випадку інфекція починає мігрувати по організму.
 
Відмітимо, що кандидоз може протікати в декількох форма. Так це може бути безсимптомний перебіг, коли хворий є носієм грибка. Однак при цьому лікування не є необхідним. Гостра форма кандидозу супроводжується інтенсивним розвитком свербіння, висипань й виділень. Відповідно лікування повинно бути комплексним. Хронічна форма захворювання характерна періодами безсимптомного перебігу з періодичним загостренням. 

Які фактори впливають на розвиток грибкової інфекції?

  1. Надмірне споживання цукру, швидких вуглеводів, що буквально харчують грибок.
  2. Приймання антибактеріальної терапії, на тривалій основі та у випадках самолікування.
  3. Слабкий імунітет (наприклад, на тлі сильного стресу, порушення режиму сну, імунодефіцитні стани).
  4. Цукровий діабет.
  5. Гіпо- та авітаміноз.
  6. Травматизація слизової оболонки або шкіри.
  7. Тривале приймання КОК.
  8. Носіння тісного одягу та спідньої білизни (особливо якщо вона вироблена з синтетичної тканини).

Які симптоми вказуватимуть на розвиток кандидозу?

Небезпеку кандидоз становить тим, що його прояви є досить загальними та мають різну варіацію. І дуже часто це викликає труднощі при діагностуванні, або ж симптоми просто не придаються уваги зі сторони хворого.

Так до типових проявів кандидозу належить поява:
  1. Постійна слабкість та коливання настрою.
  2. Поява білого нальоту на язику, інколи на внутрішній поверхні щік, яснах, піднебінні. Додатково виникає набряк. Особливо даний тип кандидозу є поширеним серед дітей (оральний кандидоз).
  3. Порушення зі сторони ШКТ, найчастіше це кандидоз шлунку та стравоходу. Супроводжується нудотою, болем при ковтанні, втратою апетиту, діареєю.
  4. Інфекційне ураження статевих органів (урогенітальний кандидоз): сирні білі виділення, свербіж, дискомфорт та біль при сечовипусканні та статевому акті.
  5. Зміни зі сторони шкіри та нігтьової пластини: поява на шкірі пухирців які сверблять та печуть, а згодом лопаються з наступним утворенням ерозій. Ерозії своєю чергою мають чіткі краї та темно-червоний колір з блискучим відтінком. Щодо нігтів, то на початку нігтьовий валик стає набряклим та гіперемованим з виділенням гною. Надалі ніготь жовтіє та починає лущитися.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу базуватиметься на основі проведення ряду лабораторних досліджень: бак посів, ПЛР, ІФА, мікроскопічне дослідження нальоту й виділень тощо.
Тактика лікування буде залежати насамперед від локалізації патологічного процесу. Однак терапія полягатиме у призначенні протигрибкових препаратів, як системної (таблетовані препарати), так і місцевої дії (мазі, креми, свічки).
 
Також основою усунення кандидозу є зміни способу життя, насамперед раціону. 
 
Пам'ятайте, що спроби самолікування можуть лише посилити інфекцію та спричинити ускладнений перебіг. Тому в першу чергу при появі нетипових й дискомфортних симптомів - зверніться до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм