Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми вказують на розвиток дефіциту вітамінів?

Які симптоми вказують на розвиток дефіциту вітамінів?Початок весни має надати нам відчуття наповненості енергії, однак натомість виникає швидка втомлюваність, підхоплення вірусів та коливання настрою. Це може свідчити про розвиток гіповітамінозу, стану з яким за статистикою стикається понад 70% українців. Які симптоми вказують на розвиток гіповітамінозу та чи можливо запобігти його розвитку? Далі з'ясуємо.
Гіповітаміноз - це стан при якому спостерігається дефіцит вітамінів певних видів. Не варто плутати вітамінну недостатність з авітамінозом, коли в організм взагалі упродовж тривалого часу не надходять певні вітаміни.
 
Важливо розуміти, що причин гіповітамінозу може бути декілька. 
Так якщо проблема в харчуванні, коли у раціоні відсутні поживні речовини та мінерали - виникає гіповітаміноз первинної форми.
Для вторинної форми захворювання характерно надходження до організму вітамінів в необхідній кількості, однак при цьому не відбувається їх засвоєння. Найчастіше це пов'язано з захворюваннями ШКТ або прийманням певних лікарських препаратів.

Причини, які можуть спровокувати гіповітаміноз

В умовах сьогодення явище гіповітаміноз не виглядає неочікувано, адже ми більшість часу проводимо в закритому приміщенні, та і наш зимовий раціон далекий від ідеалу.
Відповідно до найпоширеніших причин дефіциту вітамінів належать:
  1. Неправильне харчування, з надмірним вживанням фаст-фуду. Відмітимо, що для нейтралізації їх нітратів організм витрачає велику кількість поживних речовин.
  2. Постійний стрес (викликає руйнування вітамінів груп B, С, Е).
  3. Шкідливі звички (надмірне вживання алкоголю, куріння).
  4. Надмірні фізичні навантаження.
  5. Генетичні порушення.

Прояви гіповітамінозу

  1. Відчуття постійної втоми та зниження працездатності.
  2. Загострення хронічних захворювань та частий розвиток респіраторних захворювань.
  3. Порушення режиму сну, від безсоння до постійної сонливості.
  4. Шкіра стає сухою, нігті ламкими, а в кутиках рота виникають заїди.
  5. Можлива поява синців на тілі, при мінімальних ударах, інколи їм навіть неможливо знайти пояснення.

Тактика

Важливо розуміти, що таблетовані вітамінні препарати є лише добавкою. Основою поживних речовин являється наше харчування. Ми отримуємо більшість вітамінів з фруктів та овочів, ягід, продуктів тваринного походження (риба, сири, яйця, м'ясо птиці та ін.).
Більшість починає самостійно приймати вітаміни, з метою покращення імунітету. Особливо дана тенденція розвинулась у зв'язку з пандемією COVID-19. Однак гарним рішенням приймати вітаміни є лише якщо їх призначив лікар. 
 
При зверненні до лікаря, відбудеться оцінка стану волосся, шкірного покриву, роботи ШКТ. Лікар має виключити хронічні захворювання, що також можуть викликати дефіцит вітамінів. Лише тоді проаналізувавши всі дані та результати лабораторних аналізів робиться висновок, який вітамін варто призначати саме цьому пацієнтові, які додаткові аналізи та лікування необхідно проводити. Або це просто буде корекція способу життя, коли відсутній розвиток патологічного стану.
 
Самостійно неможливо з'ясувати яких вітамінів не вистачає вашому організму, а їх надлишок є також небезпечним, як і дефіцит.
Не варто ігнорувати симптоми, які починають Вас турбувати. Обов'язково проконсультуйтесь з лікарем.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм