Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні правила проведення вакцинації серед дітей

Основні правила проведення вакцинації серед дітейЩодо плюсів та мінусів вакцинацій роками існує безліч думок та тверджень. Але потрібно знати одне, що,для того щоб щеплення пройшли без ускладнень необхідно дотримуватись певних правил. Яких? Далі з’ясуємо.

Вакцинація призначається від моменту народження й до зрілості. Особливо насичений графік проведення щеплень протягом першого року життя малюка.

Основні правила призначення вакцинації

  • Перед проведенням вакцинації лікар повинен надати батькам всю необхідну інформацію щодо вакцини й відповідно про користь та негативні наслідки, які можуть виникнути у відповідь на її проведення.
  • Щеплення проводиться тільки здоровим дітям. Це стосується індивідуальних особливостей організму дитини. Лікарю важливо це знати з метою запобігання негативних наслідків. Якщо дитина хвора, вона не може бути вакцинована. Це стосується як тимчасових станів (застуда, діатез), так і тяжких хронічних захворювань в стадії загострення.
До основних протипоказань до проведення вакцинації належать наступні стани:
  1. патології з вираженим імунодефіцитом;
  2. алергічні захворювання, які супроводжуються гострою алергічною реакцією (анафілактичним шоком);
  3. інфекційні процеси з високою температурою;
  4. розвиток тяжких ускладнень після попередніх щеплень;
  5. вроджені та хронічні захворювання.
  • Призначення лабораторних аналізів при необхідності. Важливо зазначати, що показання до проведення лабораторних аналізів визначає лікар. У тому випадку, якщо дитина схильна до анемії, аналіз крові необхідний для вияснення рівня гемоглобіну, імунограма проводиться при наявності в анамнезі дитини імунодефіцитних станів набутого чи вродженого характеру. Також не має ніякої необхідності у застосування протиалергічних препаратів з профілактичною метою. Це не дасть ніякого результату, а у разі розвитку у дитини алергічної реакції на вакцину лікар проведе всі необхідні лікувальні дії.
  • Вакцинація проводиться у спеціалізованому кабінеті для щеплень, де буде можливість у разі необхідності надати дитині невідкладну допомогу. Відповідно у медичному закладі забезпечується необхідний температурний режим для зберігання вакцини та належне її транспортування. Тому варіант – самостійно придбати в аптеці вакцину за кращу ціну є не досить доречним, а тим паче безпечним.
  • Після проведення вакцинації протягом 10-30 хвилин необхідно знаходитися у межах медичного закладу, тому що при виникненні алергічної реакції буде можливість надати негайну допомогу.
У тому випадку, якщо спостерігається негативна реакція дитини на введену вакцину, необхідно сповістити про це лікарю з метою роз’яснення ситуації, а саме чи була алергічна реакція викликана напряму самою вакциною та її якістю чи це індивідуальна особливість організму.

Вакцинація під час пандемії коронавірусу

Сьогодні у період стрімкого розповсюдження COVID-19 дорослі з певною настороженістю ставляться до проведення планових щеплень. Але потрібно розуміти, що порушення планової вакцинації призведе до спалахів небезпечних хвороб, а саме вакцинокерованих інфекцій.

Розповсюдження коронавірусної інфекції не створює ризики які взаємопов'язані із вакцинацією, адже навіть ймовірний контакт з інфекцією не є протипоказанням для проведення імунізації в плановому порядку. Звісно ж, при цьому необхідно забезпечувати дотримання стандартних заходів інфекційного контролю для того щоб максимально знизити ризик передачі COVID-19 серед медичних працівників та пацієнтів лікувальної установи.

Дуже важливим є проведення вакцинації дітям у перші два роки, з метою забезпеченнянадійногозахисту від інфекцій, що становлять загрозу для життя. Докази того, що вакцинація підвищує ризик інфікування дитини COVID-19 або впливає на перебіг захворювання відсутні.

Центри вакцинації функціонують як у приватних, так і в державних профільних лікувальних установах. Відповідно після консультації з лікарем щеплення можна зробити вчасно з віком. Не нехтуйте вакцинацією, адже це надійний захист від ряду небезпечних захворювань.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм