Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які фактори спричиняють появу герпесу на губах?

Які фактори спричиняють появу герпесу на губах?Для багатьох настання осені асоціюється не тільки з холодами та дощовою погодою, але й з загостренням герпесу. Це і не дивно, оскільки з похолоданням приходить зниження загального імунітету, організм стає більш чутливим не тільки до застудних захворювань, але й до герпесу.

Майже кожному з нас знайома поява неприємних пухирців на губах, які сверблять та болючі, плюс не зовсім приємні на вигляд. Ці ознаки й свідчать про розвиток герпесу.

Герпес– це вірусне захворювання, яке характеризується появою висипань у вигляді пухирців (бульбашок), які тісно з’єднані між собою та локалізуються на певній ділянці тіла. Поява герпесу на губах є однією з розповсюджених форм, у народі даний тип ще називається – застудою на губах.

Класифікація герпесу

Вірус простого герпесу (тип 1) та 2-го типу: характеризується появою відповідних пухирців в ділянках рота та обличчя. Тип 2, відомий як геніальний герпес, також вражає статеві органи.

Попри те, що вірусом простого герпесу 1-го типу заражено до 90% населення, його присутність в організмі проявляється лише у 17-20% з них.  Цими проявами якраз і є рецидивуюча застуда на губах.

Герпес 3 типу: спричиняє появу вітряної віспи у дитячому віці, й проявляється відповідними бульбашками по всьому тілу, з паралельним підвищенням температури, слабкістю.

Герпес 4, 5 та 7 типу: є найбільш небезпечними формами, оскільки окрім ураження слизових оболонок можливе пошкодження печінки та селезінки. Вірус викликає появу інфекційного мононуклеозу та лімфоми Беркета.

Причини

Вірус простого герпесу активується лише тоді коли відбувається ослаблення нашої імунної системи. Після цього вірус остаточно «переселяється» в організм – в нервові клітини.

Спровокувати появу «застуди» на губах можуть наступні фактори:
  • переохолодження або перенагрівання організму;
  • бактеріальна інфекція;
  • стрес;
  • різке схуднення;
  • хронічна втома;
  • перенесена травма (опік, удар, перелом).

Симптоми

При розвитку захворювання вперше, проявляються симптоми у вигляді сукупності пухирців, які сверблять та печуть. Спостерігається набряклість шиї та порушення загального самопочуття, у вигляді слабкості, лихоманки. Ці явища можуть турбувати хворого упродовж двох тижнів.

Діагностика та лікування

Окрім зовнішніх ознак, що дають можливість легко діагностувати захворювання, додатково призначають метод ПЛР чи серологічний метод, з метою виявлення ДНК вірусу, або антитіла до нього.

Вилікувати герпес повністю неможливо. Вірус назавжди перебуває в нейронах нашого організму, час від часу активуючись (тригером може бути зниження імунітету та інші вище вказані фактори).

Відповідно лікування полягає у застосуванні ряду противірусних препаратів, в тому числі й місцевої дії (ацикловір та його аналоги). Вони здатні пригнічувати розмноження вірусу та значно знижувати прояви  застуди на губах. Важливо розпочати лікування одразу ж при появі перших симптомів (поколювання на губах, свербіж – ще без появи пухирців).

Профілактика

З метою уникнення зараження вірусом важливо дотримуватися постійних рекомендацій щодо підвищення свого імунітету:
  • раціонально харчуватися;
  • приймання комплексу вітамінів (призначає лікар!);
  • дотримання режиму сну та відпочинку;
  • контролювання рівня стресу;
  • дотримання особистої гігієни.
Пам’ятайте, що, при виникненні ознак герпесу на губах, ні в якому разі не видавлюйте та не чіпайте утворені пухирці. Зверніться до лікаря для призначення вам повноцінного лікування, з попереднім проходженням обстеження. 

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм