Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як підтримувати імунітет на високому рівні?

Як підтримувати імунітет на високому рівні?Нам всім відомо, що від стану імунної системи напряму залежить наше здоров’я. Розберемо, від чого залежить імунний статус та як його підвищити перед початком сезону застуд.

Імунітет– це комплексний захист організму від чужорідних тіл та речовин. Імунні клітини на генетичному рівні спроможні розпізнавати «чужорідних» та «своїх» агентів, і як тільки в організм потрапляють віруси чи бактерії вони починають їх атакувати.

Що негативно впливає на наш імунітет?

  1. Порушення режиму сну: оновлення імунних клітин відбувається під час сну, а його недостатність викликає порушення їх функціонування. Нічний сон відіграє особливо важливу роль оскільки саме тоді в кістковому мозку відбувається утворення клітин.
  2. Відсутність здорового та раціонального харчування: солодощі та газовані напої у надмірній кількості призводять до підвищення рівня глюкози в крові, що негативно впливає на імунну систему. Відповідно не обов’язково вагатися та вибирати між любов’ю до свого організму та імунітету в тому числі й до швидкоїжі й солодощів, які не містять у собі нічого корисного. Вибір очевидний. Організм потрібно збагачувати корисними вітамінами, білками, корисними жирами та мікроелементами, які містяться в овочах та фруктах, рибі та м’ясі, молочних продуктах.
  3. Антибіотики: це стосується самостійного необдуманого вживання без призначення лікаря. Антибіотики мають високу ефективність при інфекційних захворюваннях, але при тому пригнічують імунну систему. Відповідно лікар призначає антибактеріальну терапію наряду з пробіотиками, імуностимуляторами та іншими препаратами які підтримують імунітет.
  4. Постійні стреси: коли людина перебуває в умовах постійного емоційного потрясіння це негативно відбивається не тільки на нервовій системі, а й на ендокринній та імунній. Організм виснажуються, з наступним розвитком синдрому хронічної втоми. А от позитивний стрес у вигляді спортивних навантажень, загартовування навпаки підвищує стійкість організму до негативних факторів. Головне мати розумний підхід та не перестаратися.
  5. Тривале вживання імуномодуляторів: існує хибна думка, що імунітет потрібно постійно підтримувати зі допомогою додаткових препаратів, наприклад імуномодуляторів. Але довготривала стимуляція імунітету, без прямих призначень лікаря, тільки призведе до її повного виснаження, з високою ймовірністю розвитку імунодефіциту. Імуномодулятори (препарати, для стимулюючої функції імунітету), рекомендується приймати лише курсами й тільки при гострій потребі (наприклад, до початку спалаху грипу).

Імунний статус

Це поняття містить в собі кількісну та якісну оцінку основних факторів імунітету. Імунний статус дає можливість дізнатися кількість лейкоцитів та лімфоцитів (клітин імунної системи), здатність клітин «захоплювати» бактерії та синтезувати антитіла. Особливо важливо знати свій імунний статус людям хворим на алергію або ж які мають в анамнезі онкопатології та аутоімунні захворювання й інші тяжкі патології.

Дієвий спосіб підняти імунітет – це дотримання здорового способу життя. В тому випадку, якщо людина дотримується режиму й відповідно дає можливість імунній системі відновлюватися та нормально функціонувати, ризик розвитку порушень набагато зменшується. У тому випадку, якщо виник певний генетичний збій або імунопатологія, без відповідної терапії з додатковим проведенням діагностики не обійтися. 

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм