Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Стимуляція імунітету: настільки це є корисним?

Стимуляція імунітету: настільки це є корисним?Сьогодні зміцнити свій імунітет є основною задачею, яку ми можемо виконати, щоб уникнути зараження коронавірусом або хоча б зменшити ризики. Однак що для цього потрібно робити? Вживати імуномодулятори чи все-таки ЗСЖ? Далі з’ясуємо.
Імунітет являється захисною реакцією організму, яка необхідна для усунення небезпечних вірусів, бактерій та патогенних мікроорганізмів. 
Феномен імунітету є втому, що він може розпізнавати власні та чужі клітини, а також здатності їх запам’ятовувати. Відповідно захищаючи нас як від зовнішніх факторів, так і від негативних внутрішніх процесів. 

Імуномодулятори

Імуномодулятори являються препаратами, які направлені стимулювати імунні процеси та впливати на клітини, які відповідають за захисні реакції організму.
Вони поділяються на два види: 
  • імуностимулятори: підвищують опірність організму. захищаючи від певних захворювань;
  • імунодепресанти: пригнічують імунітет, застосовуються при алергічних реакціях або у разі трансплантації органів.
Однак штучне стимулювання імунітету може бути шкідливим для організму, спричиняючи розвиток аутоімунних захворювань та алергічних реакцій. Тому препарати має призначати тільки лікар, виключно після проведення ряду лабораторних аналізів.  

Чому самостійне приймання імуномодуляторів особливо небезпечно в пандемію коронавірусу

Для ранньої стадії корона вірусу характерно зазвичай безсимптомне протікання. Далі в один момент наша імунна система «прокидається» й ми починаємо відчувати певні симптоми. 
Слабкість, головний біль та больові відчуття в м’язах являються результатом функціонування нашого імунітету.  Люди сприймають це як ознаку захворювання й починають самостійно лікуватися застосовуючи у більшості випадків імуномодулятори, щоб зміцнити імунну систему. 
Однак якщо ви кілька днів не дуже добре себе почували й на п'ятий день захворіли, вважаючи саме цей день початком хвороби (а це вже є пізньою стадією інфекції), то прийманням імуномодуляторів ви просто додатково навантажувати імунну систему.  
Таким чином Ви прискорюєте настання цитокінінового шторму (неконтрольований сплеск імунних клітин, що призводить до летального результату).  
При прийнятті рішення прийняти імуномодулятори для профілактики виникає змога підняти імунітет максимум на два тижні. Після цього імунна система пристосовується до рівня стимуляції й знову повертається до стандартного.  Вгадати момент зараження COVID-19 з початком приймання препаратів майже неможливо. Відповідно Ви або вчасно почали «профілактику», і імунна система справилася з вірусом, або ж ні – і тим самим при «контакті» з вірусом сил боротися в імунітету вже не буде. 

Міфи про зміцнення імунітету

  1. Стрес послаблює імунітет: гострий стрес викликає послаблення набутого імунітету. Стрес хронічного характеру негативно впливає на весь організм, адже розвиток стресу вносить формування згубних звичок (алкоголь, безсоння), які своєю чергою знижують імунітет.
  2. Моржування – запорука міцного імунітету: одноразове пірнання в холодну воду – це гострий стрес для організму, в першу чергу на це реагують наші гормони. Спеціалісти рекомендують поступово привчати себе до холоду та свіжого повітря.
  3. Вживання імуномодуляторів: дані препарати необхідно приймати виключно при розвитку певних тяжких станів здоров’я (СНІД, онкологія, трансплантація органів), відповідно й після призначення їх лікарем. 
  4. Антибіотики впливають на імунітет: антибактеріальна терапія має послаблювальну дію на імунітет, тільки у випадку хибного протоколу лікування.

Як досягти зниження навантаження на імунну систему

Рецепт хорошого імунітету нескладний, головне його регулярне дотримання.
  1. Фізична активність.
  2. Режим сну.
  3. Вакцинація, зокрема й від грипу.
  4. Правильне харчування (цитрусові, бобові, сезонні овочі та фрукти, жирна риба).
Також важливо мінімізувати контакт зі збудниками інфекції. Для цього необхідно:
  • використовувати дезінфекційні засоби для обробки рук, при знаходженні поза домівкою та обов’язково мити руки з милом;
  • провітрювати приміщення;
  • дотримуватися дистанції та носити хірургічні маски;
  • знезаражувати повітря в домі. Досягти цього можливо при роботі бактерицидного рециркулятора, який має можливість працювати в приміщенні з людьми.
Пам’ятайте, що підтримувати імунітет необхідно протягом усього року, а не тільки восени чи взимку. Чудодійної таблетки, яка в один момент захистить нас від вірусів не існує. Дбайте про свій організм, адже здоровий організм набагато краще протидіє, як ГРВІ та застуді, так і коронавірусу. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм