Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

6 ознак дефіциту калію в організмі

6 ознак дефіциту калію в організміДля повноцінної роботи серцево-судинної системи, підтримки м'язового тонусу та артеріального тиску в нормі нам необхідний калій.  Але що відбувається, коли внаслідок впливу ряду факторів відбувається його нестача?  Це ми і спробуємо розібрати.

Калій, поряд з магнієм, є незамінним мінералом, що бере участь в процесах нервової провідності.  Калій відповідає за водне співвідношення в організмі, підтримує в нормі кров'яний тиск та нервову систему.  Найбільш його дефіцит відчувається влітку, в жарку погоду, що викликає судоми та хронічну втому.  Без калію порушується робота всіх важливих органів, тому необхідно знати прояви його дефіциту, щоб своєчасно усунути проблему.

Патології, які можуть викликати дефіцит калію

До основної групи провокуючих чинників можна віднести наступні патологічні стани:
  • опіки (великі);
  • патології нирок;
  • синдром Кушинга.
Також в зону ризику входитимуть люди, які приймають діуретики за показаннями лікаря, мають в анамнезі хронічну діарею або ж дотримуються дієти (недоїдання та анорексія).

Як проявляється дефіцит калію в організмі?

  1. Постійна слабкість: втома протягом дня, при достатній кількості сну може бути першою ознакою дефіциту калію.  Оскільки макроелемент відповідає за регуляцію м'язових скорочень та роботу мозку.  Кожна клітина в організмі потребує в певній кількості калій, і його дефіцит викликає слабкість в усьому організмі та проблеми з мозковою активністю (думки неначе плутаються).  Також можливо при дефіциті калію зміни розподілу поживних речовин, що теж призводить до втоми.
  2. Судоми: калій становить важливу роль в скороченні гладкої мускулатури, беручи участь в хімічних процесах, забезпечуючи передачу сигналу від м'язів до мозку та навпаки.  Дефіцит калію та переривання даного хімічного процесу й викликає м'язові спазми.  Також можлива поява скарг на раптові поколювання або оніміння в нижніх та верхніх кінцівках, що свідчить про викликання ослаблення нервових сигналів дефіцитом калію.
  3. Часта зміна настрою: оскільки калій важливий у функціонуванні мозкових процесів, його недостатність впливає на емоційний стан, викликаючи у людини безпричинні перепади настрою.
  4. Біль у м'язах: поява болю в м'язах свідчить про серйозний дефіцит калію.  Причиною тому порушення кровообігу, коли кров разом з киснем в недостатній кількості надходить до м'язів, викликаючи сильні болі та спазми.
  5. Прискорене серцебиття: в тому випадку коли, ми чітко бачимо причину прискореного серцебиття: стрес, фізичні навантаження або радісні переживання, особливої тривожності це не викликає.  Але в тому випадку, коли симптом проявляється в стані емоційного спокою без впливу сторонніх чинників, причиною цього може бути нестача калію.
  6. Порушення травної системи: дефіцит калію впливає на роботу й травної системи, оскільки наш шлунок теж має м'язи.  Тільки замість судом нестача мінералу буде проявлятися у вигляді закрепів, нудоти.
Також варто звернути увагу й на інші прояви, які можуть бути пов'язані з дефіцитом калію:
  • набряки на ногах, й відповідно затримка води в організмі;
  • аритмія;
  • високий артеріальний тиск;
  • запаморочення.
У нормі здоровій людині, за рекомендацією ВООЗ, необхідно вживати не більше 3,51 м калію в день.

Заповнити дефіцит мінералу досить просто.  Необхідно відновити його баланс харчовими продуктами (авокадо, цитрусові, бобові, буряк, шпинат) та біологічно активними добавками (при гострому дефіциті).  Лікар призначає в індивідуальному порядку необхідну норму, провівши перед цим повну діагностику, з паралельним з'ясуванням причини дефіциту калію.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм