Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми розвитку кровотечі в черевній порожнині

Основні симптоми розвитку кровотечі в черевній порожниніГемоперитонеум - це патологічний процес, що характеризується розвитком внутрішньочеревного або внутрішньоочеревинного крововиливу. Він належить до типу внутрішньої кровотечі, під час якої кров збирається в черевній порожнині.

В залежності від причини гемоперитонеуму розрізняють декілька його видів. Так травматичний гемоперитонеум відповідно до назви викликається травмою або певним нещасним випадком. Це найчастіша причина гемоперитонеуму.
У випадку якщо кровотеча викликана іншими захворюваннями діагностується спонтанний гемоперитонеум. ‌
Ятрогенний гемоперитонеум являє собою ускладнення від операції або процедур,  деяких ліків, що викликають кровотечу в черевну порожнину.
 
Пам'ятайте, що гемоперитонеум може бути невідкладною медичною допомогою. Тому при появі будь-якого із симптомів цього стану, потрібне звернення до лікаря.

Характерні ознаки

Досить часто якщо кровотечі не передувала травма або інший нещасний випадок тяжко вчасно звернутися за лікарською допомогою. Адже кожен випадок є індивідуальним, так і показники артеріального тиску чи частота серцевих скорочень може бути різною.

До ознак тяжкого перебігу внутрішньої кровотечі можна включити наступні симптоми:
  1. Запаморочення.
  2. Больові відчуття в ділянці живота або області тазу.
  3. Нудота й блювання.
  4. Холодна, липка шкіра.
  5. Прискорене дихання.

Поширені причини гемоперитонеуму

  1. Різні типи тупих травм, від автомобільних аварій до певних видів спортивних травм. У результаті цього пошкодження селезінки, печінки або кишківника й спричиняється внутрішня кровотеча. Іноді кров збирається всередині органу з  наступним можливим розривом органу й кровоносних судин, а потім кровотечею в черевну порожнину. Це означає, що іноді гемоперитонеум виникає не відразу після травми.
  2. Позаматкова вагітність, коли запліднена яйцеклітина прикріплюється до маткової труби або всередині черевної порожнини. Відповідно нормою вважається розташування яйцеклітини в матці.
  3. Розрив великих кровоносних судин.
  4. Розрив кісти яєчника.
  5. Перфорація виразки.
  6. Кровотечі з пухлин.

Діагностика та тактика лікування

Методи діагностики будуть направлені на встановлення причини внутрішньої кровотечі. Відповідно діагностичні тести проводяться швидко з метою оцінки наступного плану лікування.
Насамперед проводиться фізикальний огляд, коли лікар вручну визначає джерело болю. Наступним етапом є призначення сонограми, парацентезу, КТ.
 
Тактика лікування залежатиме від причини порушення.
Не є виключенням проведення екстреного оперативного вручання у випадку скупчення крові у черевній порожнині. 
Тоді за допомогою хірургічного відсмоктувача лікар оглядає черевну порожнину та видаляє кров з місця ураження.
Відповідно порушення цілісності кровоносної судини потребуватиме її перев'язування, тобто накладання лігатури. Розрив селезінки призводить до її видалення.
Залежно від того, як довго буде кровотеча може знадобитися переливання крові та додаткові лікарські препарати, які можуть зупинити кровотечу.
В протилежному випадку коли лікарська допомога буде надана невчасно, можливий розвиток ряду загрозливих для життя ускладнень, серед яких шок та навіть летальний результат.

Пам'ятайте, що гемоперитонеум це не стан який можна подивитися й перечекати, поки симптоми зникнуть самі по собі. 
Тому якщо існують підстави підозрювати внутрішню кровотечу в черевній порожнині, варто негайно звернутися за лікарською допомогою.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм