Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Пароніхія пальця: як вчасно зупинити інфекцію?

Пароніхія пальця: як вчасно зупинити інфекцію?Пароніхія пальців рук за статистикою є однією з найчастіших інфекцій, особливо серед жінок. Даний стан може бути спричиненим будь-якою травмою, від кусання нігтів до агресивного манікюру. Які наслідки може мати дане захворювання та як можливо йому запобігти? З'ясуємо далі.

Пароніхія — це патологічний процес, що характеризується розвитком запального процесу навколо шкіри нігтів рук й ніг.
 
Збудниками захворювання переважно виступають бактерії або певні види грибів (Candida). Саме залежно від причини пароніхія може розвиватися як повільно уподовж декількох тижнів, так і виникнути раптово за два дні.
 
Враховуючи, що пароніхію тяжко не помітити, його можна вчасно та легко вилікувати. В протилежному випадку захворювання може призвести до повної втрати нігтя.
В залежності від швидкості виникнення, тривалості та збудника інфекції розрізняють гостру та хронічну форми пароніхія. Так гостра форма супроводжується розвитком інфекційного процесу навколо нігтів стрімкого характеру. Збудниками при гострій формі пароніхія є переважно стафілококи та стрептококи.
 
Відповідно ж хронічна пароніхія має повільний розвиток. Переважно причиною виступають грибки, а до групи ризику можна віднести осіб які постійно працюють у воді.

Основні симптоми 

  1. Гіперемія шкіри навколо нігтя.
  2. Зміна форми, кольору та текстури нігтя.
  3. Підвищена чутливість шкіри навколо нігтя.
  4. Формування пухирців заповнених гноєм (абсцес).
  5. Відшарування нігтя.
В обох випадках, як при гострій, так і при хронічній формі захворювання клінічна картина відрізнятиметься лише швидкістю розвитку та тривалістю.

Причини

Як зазначалося вище причинами пароніхія незалежно від форми являються бактерії, дріжджі Candida або їх комбінація.
 
Механізм розвитку запалення полягає у потраплянні бактерій на пошкоджену шкіру біля кутикули та нігтьової складки (місце з’єднання шкіри та нігтя), викликаючи інфекцію.

Збудник може потрапити до зони ураження внаслідок травми, наприклад при проведенні манікюру/педикюру, колупанні нігтів та необережному обрізанні кутикули, наявності шкідливої звички у вигляді гризіння нігтів та кутикули. Також підвищені ризики мають особи з певними захворюваннями шкіри.

Переважно травмування спричиняє гострий перебіг захворювання.  

Враховуючи, що основним збудником хронічної форми є грибки, саме вологе середовище спричиняє їх надмірний ріст. Відповідно хронічна пароніхія частіше спричинена подразненням, викликаним професійним впливом або впливом зовнішнього середовища.

Діагностика та тактика лікування

Досить часто аби поставити діагноз лікарю достатньо просто провести огляд. Додатково з метою виявлення збудника інфекції можливе взяття зразка гною з ділянки ураження для наступного лабораторного обстеження.

Тактика лікування залежатиме від стадії розвитку пароніхія. 
Якщо інфекція протікає серйозно проводиться антибактеріальна терапія та/або дренування сформованого абсцесу, що дасть можливість запобігти поширення інфекційного процесу. Хоча зазвичай достатнім буде проведення домашнього догляду у вигляді ванночок та компресів.
Хронічна пароніхія тяжче піддається лікуванню, напевно як і всі грибкові захворювання. Тому лікар призначить протигрибковий препарат та порекомендує підтримувати палець сухим.
Не є виключенням проведення оперативного втручання при тяжких перебігах хвороби.

Щоб запобігти інфікуванню, необхідно дотримуватися гігієни тримаючи нігті в чистоті та доглядати за шкірою навколо нігтів. У жодному разі не варто гризти або жувати нігті та чіпати кутикулу.
При певній робочій діяльності коли руки постійно контактують з водою, необхідно одягати водонепроникні рукавички.
І пам'ятайте, що вчасне проведення лікування є досить важливим, адже досить часто при переході у хронічну форму інфекція тяжче піддається терапії.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм