Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Пересадка матки: можливості сучасної хірургії та їхня роль у боротьбі з безпліддям

Пересадка матки: можливості сучасної хірургії та їхня роль у боротьбі з безпліддямНещодавно у Національному інституті хірургії та трансплантології імені Шалімова проходила конференція «Трансплантація органів та регенеративна медицина», однією з ключових тем якої була пересадка матки. Що це за операція, для чого вона потрібна та які шанси у пацієнтки на позитивний результат?

Що таке трансплантація матки? Для чого вона потрібна?

Пересада матки – це один із методів боротьби з безпліддям. Мова йде про хірургічну операцію, під час якої здорова донорська матка трансплантується в організм пацієнтки, у якої даний орган відсутній або ж має патології розвитку. За умови відсутності або проблем із функціонуванням матки неможливе настання вагітності. На сьогодні провідні лікарі світу розглядають пересадку матки як альтернативу сурогатному материнству. Такі операції дають можливість жінці самостійно виносити свого малюка, який буде розвиватися у пересадженій здоровій матці.

Безпліддя може бути через такі проблеми з функціонуванням репродуктивних органів жінки:
  • Непрохідність фаллопієвих труб.
  • Генетичні відхилення.
  • Зупинення роботи яєчників.
  • Відсутність певних репродуктивних органів.
Трансплантація може допомогти вирішити ряд цих проблем та дати шанс на вагітність і успішні пологи.

Випадки трансплантації матки у світі

Чи не найбільш вагомий внесок у розвиток цього питання зробили швецькі лікарі та вчені, які ще в 1999 році в Університеті Ґетеборгу започаткували дослідницький проект з питань трансплантації матки. Його метою було допомогти жінкам, які народилися без матки чи втратили її через рак, народити власних дітей. У результаті проекту 9 жінок отримали пересаджені донорські матки, 5 з них отримали ці органи від власних матерів, решта – від найближчих родичів. 2-м пацієнткам пересаджену матку довелося видалити через післяопераційні ускладнення. Інші 7 жінок намагалися завагітніти за допомогою репродуктивних технологій (пересадки в матку власних ембріонів). Завагітніла та народила здорову дитину лише 1 учасниця проекту, яка від народження не мала матки, а в 36 років стала мамою. Сталося це у 2014 році, хлопчик народився здоровим. Донором матки стала 61-річна жінка, в якої вже настала менопауза. Швецькі лікарі дотримуються такої думки, що якщо жінка більше не планує вагітніти, розумніше видалити матку, щоб вберегти пацієнтку від можливих ускладнень.

Вдалою була пересадка матки, виконана турецькими лікарями, які у 2011 році трансплантували орган від щойно померлого донора. Пацієнткою стала 21-річна дівчина, у якої після операції настала перша менструація, а через півтора року вона змогла завагітніти за допомогою методу ЕКЗ.

Пересаджувати матку намагалися і в Саудівській Аравії, проте через тромбоз, який розвивався у пацієнтки, орган довелося видалити.

Трансплантація матки: у чому складність операції?

Пересадка матки – це операція нового типу, оскільки трансплантований орган повинен не лише прижитися в організмі, а й у подальшому змінюватися й рости, виношуючи дитину. Складність полягає ще й в тому, що пересадка будь-якого органу вимагає супроводжувальної імуносупресивної терапії, яка ускладнює зачаття. Тож виходить дисонанс: матку пересаджують для можливості настання вагітності, а вона може не настати з причини необхідної терапії, яка не дозволяє організму відторгнути орган.

Складним є й сам процес операції, адже матку не так просто видалити без ризиків для донора: вона знаходиться у важкодоступному місці та має багато кровоносних судин, що підвищує ймовірність кровотечі.

Навіть після успішно проведеної операції жінка буде відчувати стрес: разом із маткою вона отримає місячні, гормональні коливання, її організм буде перебудовуватися на новий лад, приймаючи чи ні новий орган. Усе це теж слід враховувати.

В Україні ще не було проведено операцій з пересадки матки, проте сучасна медична наука показує, що у світі стає все менше неможливого. Зважуючись на подібну операцію, слід ретельно врахувати всі «за» та «проти», прорахувати можливі ризики. Щоб бажання стати мамою не затьмарило здоровий глузд, адже будь-яка операція може мати непередбачувані результати, а надто така складна.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм