Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Використання 3D-друку в медицині: реалії та перспективи

Використання 3D-друку в медицині: реалії та перспективиНовітні технології привносять в наше життя все більше і більше неймовірних можливостей. Нових висот в медицині допоможе дістатися таке явище, як 3D-друк, який стає досить розповсюдженим у всіх цивілізованих країнах. На 3D-принтері зараз друкують імпланти, протези, частини органів, існують випадки виготовлення цілих органів. Усе це дозволяє сподіватися, що прорив у лікуванні багатьох хвороб та патологій буде вже зовсім скоро.

Тканина, створюється на 3D-принтері аналогічно до звичайного друку, проте замість різноманітних фарб використовуються різні типи клітин. Наприклад, для створення прототипу печінки застосовується три типи клітин: гепатоцити, зірчасті клітини та клітини епітелію. Штучні тканини, отримані внаслідок 3D-друку, зараз використовуються для досліджень та тестування ліків.

Череп, надрукований на 3D-принтері

В США, в штаті Коннектикут, було проведено успішну операцію, у ході якої пацієнт отримав імплант шматку черепа, надрукованого на 3D-принтері. Цей імплант ідеально підходить для пацієнта, адже перед його створенням була спроектована точна модель черепу за допомогою 3D-сканера. 

Частина черепа, яку надрукували, не є монолітною – вона складається з необхідних кісток. Імплант створили зі спеціальної пластмаси, на його поверхні було вигравірувано всі деталі до найдрібніших, такі ж, які є на справжньому черепі.

Виготовити такий череп вдалося усього лише за 2 тижні після проведення процедури 3D-сканування.

Використання 3D-друку в протезуванні

За допомогою 3D-принтерів уже зараз друкують протези, до того ж, це абсолютно індивідуальні моделі, які враховують всі анатомічні особливості конкретної людини. Для підвищення міцності протезів в них залишають спеціальні мікроскопічні порожнини, це дозволяє забезпечити міграцію власних клітин кісткової тканин пацієнта. Надруковані протези можна успішно застосовувати в ортопедії.

За допомогою 3D-принтера друкують цілі органи

У Прінстонському університеті розробили та надрукували біонічне вухо, яке містить чутливу до радіохвиль антену та живі клітини.

В одній з американських компаній створили невеликі штучні фрагменти печінки, використовуючи 3D-друк.

3D-друк в хірургії та стоматології

3D-принтери дозволяють хірургам виготовляти недорогі 3D-моделі органів та частин тіла для отримання необхідної інформації перед операцією. Це робить процес оперативного втручання більш ефективним та якісним, а результат – прогнозованим.

В стоматології за допомогою 3D-принтерів виготовляють тимчасові коронки.

Перспективи 3D-друку в медичній галузі

Перспективи використання 3D-принтерів в медицині просто величезні. Уже зараз їх починають широко застосовувати для діагностичних процедур, з кожним роком вони стають дешевшими та більш функціональними. Рано чи пізно настане той час, коли виробництво протезів та імплантів на принтері буде поставлене на конвеєр, і це стане справжнім проривом у боротьбі з інвалідністю.

Зараз проводяться експерименти з друку живої тканини на 3D-принтері, і багато з них є доволі успішними. Нині друкують лише зразки для клінічних досліджень, але за умови стабільного розвитку технологій, можна буде говорити про масовий друк органів уже років через 10.

Розвиток 3D-друку тягне за собою і розвиток 3D-сканування, яке надає можливість консультувати пацієнта на відстані. Можна буде, наприклад, відсканувати щелепу та відправити стоматологу для перевірки можливих проблем. Звичайно, це все перспективи, але нікому невідомо, наскільки далекими вони є. Адже сучасна наука, а разом з нею і медицина, розвиваються так динамічно, що нічого не можливо знати напевно.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм