Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Синдром подразненого кишківника: основні симптоми порушення травлення

Синдром подразненого кишківника: основні симптоми порушення травленняПорушення роботи шлунку та кишківника поширена проблема, особливо в період свят. Як за розладом травлення не пропустити захворювання ШКТ? З’ясуємо далі.

Синдром подразненого кишківника - це патологічний процес, що характеризується розвитком ряду кишкових симптомів. Вони різняться за тривалістю та тяжкістю. Також відмітимо, що СПК має хронічний перебіг. 
За статистичними даними більшість випадків припадає на осіб молодого віку, переважно жінок. 

Основні причини

Достеменно невідомо, що саме є причиною синдрому подразненого кишківника. Спеціалісти відзначають про можливий зв’язок підвищеної чутливості товстої кишки або безпосередньо зміни зі сторони імунної системи. 
 
До факторів ризику захворювання можна віднести наступні стани:
  • наявність в анамнезі депресії або тривоги;
  • харчове отруєння;
  • неправильне харчування;
  • проходження антибактеріальної терапії;
  • гормональний дисбаланс;
  • інфекційні процеси в ШКТ.
У більшості випадків спровокувати синдром може поєднання провокуючих факторів, а не кожен тригер окремо.

Характерні ознаки

Синдром подразненого кишківника включає ряд порушень зі сторони шлунково-кишкового тракту. До прикладу:
  1. Больові відчуття та спазм в животі: є найпоширенішими проявами порушення. Окрім того, біль може локалізуватися в нижній частині живота або по всій його поверхні. Зменшення інтенсивності переважно спостерігається після випорожнення.
  2. Діарея (випорожнення рідкі та водянисті, можуть містити слиз) та/або закреп, що часто викликає відчуття неповного випорожнення кишківника. Не є виключенням, коли  дані розлади можуть чергуватися. 
  3. Здуття живота.
  4. Харчова непереносність певних продуктів. Чому ці продукти викликають симптоми, незрозуміло. 
  5. Швидка стомлюваність.
  6. Порушення сну у вигляді труднощів з засипанням, частого пробудження.
  7. Тривожність, депресивний стан. Навіть якщо стрес виник першим, тривога та симптоми синдрому подразненого кишківника з боку травлення підсилюють один одного, створюючи замкнуте коло.
Можна зробити висновок, що прояви захворювання мають безпосередній вплив як на функціонування ШКТ, так і безпосередньо якість життя пацієнта.
 
Щодо загострення, то воно може виникнути раптово після вживання їжі, яка може бути тригером, або переживання стресової події. Людина не завжди навіть розуміє, що спровокувало спалах.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу потребує ретельних діагностичних тестів, насамперед з метою виключення інших захворювань, що можуть імітувати синдром.
 
Тому синдром подразненого кишківника діагностується за наявності рецидивуючого болю у животі упродовж пів року у поєднанні з щотижневим болем протягом 3 місяців, що може полегшуватися після випорожнення. Також враховується зміна частоти випорожнень.
 
Щодо діагностичних тестів, то вони включатимуть проведення лабораторних досліджень крові, сечі та калу, УЗД, ендоскопії, рентгенографії.
 
Тактика лікування захворювання базуватиметься на комплексному підході. Насамперед пацієнтові важливо внести корективи у свій спосіб життя, відмовившись від алкоголю й кофеїну, фастфуду, надавши перевагу продуктам багатих клітковиною та достатній кількості рідини. Для виявлення продуктів, після яких виникають дискомфортні відчуття, рекомендовано вести спеціальний щоденник, де записуватиметься вживана їда та відчуття після її вживання. 
 
Якщо симптоми не покращуються з використанням домашніх методів, лікар може призначити медикаментозну терапію. Так деякі препарати використовуються для лікування всіх симптомів синдрому, тоді як інші - спрямовані на конкретні прояви захворювання. До прикладу можливе призначення препаратів для лікування закрепів та діареї, ліки проти усунення м’язових спазмів, антибіотики, антидепресанти та ін..
Важливо не займатися самолікуванням, а одразу звернутися за консультацією до лікаря аби встановити причину болю та дискомфорту!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм