Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми кісти підшлункової залози

Основні симптоми кісти підшлункової залозиПідшлункова залоза відіграє вагому роль у функціонуванні нашого організму. Адже окрім забезпечення процесу травлення, вона створює інсулін, для контролювання рівня цукру в крові та ферменти, що допомагають розщеплювати їду в тонкому кишківнику. Однак, що відбуватиметься якщо орган зазнає ураження, наприклад за умов утворення кісти підшлункової залози?

Кіста підшлункової залози – це патологічний стан, що характеризується формуванням капсули вистеленою епітеліальною тканиною та заповненою рідиною, яка знаходиться на або всередині підшлункової залози. 
 
В залежності від рідини всередині утворення ділять два основних типи кіст підшлункової залози, серозні та муцинозні. До прикладу, серозні кісти мають рідку рідину, тоді як муцинозні - мають більш липкий та густий вміст.
 
У більшості випадків патологія складно діагностується внаслідок малосимптомного перебігу. Саме тому виявлення відбувається випадково під час профілактичних оглядів або зверненні до лікаря з іншою проблемою.
 
Відмітимо, що більшість видів кіст підшлункової залози є доброякісними. Однак їх характер визначає виключно лікар. Адже ризики існують у будь-якому випадку. До прикладу є кілька муцинозних кіст, які можуть викликати більше занепокоєння.

Характерні ознаки

Як зазначалося вище клінічна картина є майже безсимптомною. Однак при появі симптомів можливі наступні прояви:
  • постійні больові відчуття в животі;
  • метеоризм;
  • нудота та блювання;
  • при пальпації відчувається утворення в верхній частині живота.
Якщо відбулося інфікування утворення до скарг може приєднатися гарячка та озноб. Також можливе й ускладнення у вигляді розриву кісти. Так її вміст потрапляє в черевну порожнину з можливою внутрішньою кровотечею.

Основні причини

Достеменно невідомо, що саме є причиною появи кісти підшлункової залози. Однак спеціалісти відзначають можливий вплив ряду факторів. 
Наприклад:
  1. Камені в жовчному міхурі.
  2. Зловживання алкоголем.
  3. Генетичне ураження органу.
  4. Панкреатит.
  5. Травма живота. 

Діагностика та тактика лікування

Разом із вивченням історії хвороби лікар для встановлення діагнозу може провести низку тестів, зокрема КТ, МРТ та ендоскопічне ультразвукове дослідження.
Додатково за наявності показань зразок рідини відправляється для наступного лабораторного дослідження з визначенням ризиків онкології.
 
Розрізняють декілька варіантів лікування кісти й всі вони залежатимуть від її розвитку. Насамперед якщо вона ніяк не турбує пацієнта можливо обмежитися тактикою спостереження.
Більш інвазивні варіанти лікування включатимуть дренування новоутворення з видаленням рідини з кісти ендоскопічно. Якщо кіста викликає больовий синдром та суттєво збільшена у розмірах хірургічний метод лікування є основним варіантом для усунення проблеми. Точна хірургічна техніка, яка використовується, залежить від розташування кісти.
 
Важливо також відзначити, що кісти можуть повернутися, при наявності в анамнезі панкреатиту.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм