Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Неалкогольна хвороба печінки: основні симптоми та методи лікування

Неалкогольна хвороба печінки: основні симптоми та методи лікуванняНам відомо про загрозливий вплив алкоголю на наш організм, насамперед печінку. Відповідно внаслідок тривалого вживання алкоголю в печінці накопичується жир з наступною появою рубців. Тобто виникає цироз.

У тому випадку якщо жирові тканини накопичуються при відсутності такої шкідливої звички як надмірне вживання алкоголю діагностується патологія під назвою «неалкогольна жирова хвороба печінки». Відмітимо, що даний стан також при тяжкому перебігу може призвести до цирозу печінки.
 
В залежності від перебігу розрізняють неалкогольну жирову хворобу печінки та неалкогольний стеатогепатит. І якщо у першому випадку жир в печінці не супроводжується запаленням та ураженням органу, то стеатогепатит є більш серйозним порушенням. Тобто виникає протилежний стан з запальним процесом та ушкодженням печінки, в тому числі й рубцюванням. 
 
Точна причина захворювання не повністю з’ясована, але вона часто виникає при інших метаболічних розладах, таких як високий рівень холестерину, ожиріння та діабет.

Характерні ознаки

У більшості випадків будь-які скарги чи специфічні прояви захворювання відсутні. Однак при їх появі спостерігатимуться наступні ознаки: 
  • больові відчуття у верхній правій частині живота;
  • швидка стомлюваність та загальна слабкість;
  • втрата ваги;
  • набряк;
  • жовтяниця, свербіж шкіри, задишка - може вже свідчити про початок ураження печінки, а саме цироз.

Основні причини

На жаль як і при симптомах захворюваннях, так і при виясненні причини виникнення відсутня точність. Спеціалісти відзначають про можливий вплив ряду факторів, від генетичних чинників, харчування до ураження органів травлення. 
 
Одним із найбільших факторів ризику розвитку все ж є наявність в анамнезі ожиріння. Наряду з зайвою вагою йде цукровий діабет 2 типу, високий рівень холестерину, метаболічний синдром, інсулінорезистентність.
 
Тобто чим більше тригерів присутньо в анамнезі, тим вищі ризики розвитку неалкогольної хвороби печінки.  

Діагностика та тактика лікування

Попри відсутність специфічної клінічної картини встановити діагноз можливо на основі лабораторних досліджень крові, де буде виявлено високий рівень печінкових ферментів. Однак варто враховувати, що ці лабораторні показники можуть свідчити й про ряд інших захворювань печінки. Тому додатково можливе проведення УЗД та транзиторної еластографії (вимірювання жорсткості печінки), КТ й МРТ. За показаннями можливе взяття біопсії.
 
Специфічного лікування захворювання не існує, тому дії лікаря будуть направлені на надання рекомендацій стосовно способу життя пацієнта та усунення виниклих скарг.
 
Стосовно корекції способу життя пацієнта, то звісно першочергово необхідно відмовитися від шкідливих звичок, правильно та збалансовано харчуватися, зменшити масу тіла за необхідності, бути фізично активним.

Також потрібно слідкувати за рівнем холестерину та глюкози в крові. Зробити Ви це зможете за допомогою відповідних пристроїв, які є зручними у використанні в домашніх умовах. Придбати та ознайомитися більш детальніше з ними можливо в медичному маркеті ITMED

Враховуючи, що неможливо запобігти всіх можливих факторів ризику, важливо слідкувати за своїм харчуванням та загальним станом здоров’я.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм