Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хронічний панкреатит: основні симптоми постійного запалення підшлункової

Хронічний панкреатит: основні симптоми постійного запалення підшлунковоїНам відомо, що панкреатит являє собою патологічний процес, який супроводжується запаленням підшлункової залози. Однак хронічна форма даного захворювання вказує на те, що запалення не проходить з часом. 

Тобто, якщо при гострому панкреатиті підшлункова запалюється раптово та порушення триває лише короткий проміжок часу. То при постійних рецидивах або коли запалення триває роками діагностується хронічний панкреатит. Саме про його перебіг та ознаки ми поговоримо далі.
 
Причиною даного типу захворювання може бути наявність в анамнезі ряду захворювань, в тому числі й аутоімунних, або зловживання алкоголем.
 
При цьому такий тривалий запальний процес несе за собою ряд ускладнень, що впливають на роботу всього організму. Насамперед в органі можуть утворюватися рубці та формуватися кісти, які блокуватимуть протоку, що забезпечує транспортування травних ферментів та соків до шлунка. Це вже впливатиме на процес перетравлення й регулювання рівня цукру в крові. Щодо останнього, то легко можна здогадатися, що діабет у цьому випадку не забариться.

Основні причини

Причин, які можуть спровокувати хронічний запальний процес в підшлунковій залозі безліч. До найбільш частих можна віднести наступні стани:
  • тривале зловживання алкоголем;
  • синдром запалення кишківника;
  • аутоімунне захворювання;
  • високий рівень кальцію в крові;
  • звужена панкреатична протока (переносить ферменти з підшлункової залози в тонкий кишківник);
  • закорковування протоки підшлункової залози (блокування може бути спричинено каменями);
  • кістозний фіброз;
  • спадковий фактор.
За статистичними даними більшість випадків припадає на осіб вікової категорії 30+, переважно чоловіків.

Характерні ознаки

На початковому етапі у пацієнта можуть бути відсутні симптоми захворювання. Клінічна картина розвиватиметься при досяганні серйозних змін у підшлунковій залозі. 
Коли виникають симптоми, вони можуть включати:
  • нудоту та блювання;
  • больові відчуття у верхній частині живота. Напади болю можуть тривати годинами або навіть днями. У деяких він посилюється після прийому їди;
  • діарею та жирні за консистенцією випорожнення;
  • швидку стомлюваність;
  • надмірну спрагу;
  • втрату ваги без належних на те причин. Частково це пов’язано з нездатністю засвоювати поживні речовини. У деяких випадках хворі уникають їжі, оскільки це посилює хворобливі симптоми.
При прогресуванні хронічного панкреатиту виникають більш серйозні стани, від жовтяниці до внутрішньої кровотечі.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься насамперед на основі візуалізаційних тестів, що є найбільш інформативним. Це може бути проведення рентгенографії, УЗД, КТ та МРТ. Додатково побачити зміни в підшлунковій залозі можна завдяки лабораторним дослідженням крові та калу, ендоскопії.
 
Тактика лікування хронічного панкреатиту буде спрямована на зменшення больових відчуттів та покращення функції травлення. Тобто неможливо відновити підшлункову, але правильно підібрана терапія дасть можливість впоратися з симптомами.

Лікування панкреатиту може включати медикаментозну терапію (знеболювальні, травні ферменти, стероїди), ендоскопічну терапію з метою усунення можливого закорковування (камені) та наступним встановленням стента або хірургічне втручання. Щодо останнього то для більшості людей оперативне втручання не є необхідним. Показаннями є сильний біль та відсутність результату від проведеної терапії. У такому випадку можливе видалення частини ураженої підшлункової.

Також хірургічним шляхом можливе розширення протоки підшлункової залози.

Важливо розуміти, що хронічний панкреатит потребує дотримання здорового способу життя. Тому потрібно уникати алкоголю та відмовитися від куріння, дотримуватися правильного харчування. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм