Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи відчуття переповненого шлунку

Основні причини появи відчуття переповненого шлункуПоява сукупності симптомів які характеризуються печією, нудотою чи дискомфортом у верхній частині живота належить до порушення травлення або диспепсії.

Диспепсія – це стан, що характеризується постійним або періодичним дискомфортом у верхній частині живота.
І дійсно, ми часто стикаємось з розладами травного тракту у випадку коли переїли. Але чи знали ви, що такий стан може бути викликаний і іншими станами, від побічної дії лікарських засобів до серйозних патологій в організмі. Про це детальніше далі.

Основні причини порушення травлення

  1. Неправильний спосіб життя: куріння та зловживання алкоголем, стрес, харчові звички. Щодо останнього то до даного переліку можна віднести швидке вживання їди або її надмірна кількість. Також спровокувати порушення перетравлювання їди може гострі та жирні продукти, та приймання одразу положення лежачи, після того, як смачно поласували.
  2. Приймання певних лікарських препаратів: результатом такого порушення може бути терапія нестероїдними протизапальними препаратами, антибіотиками.
  3. Наявність в анамнезі ряду захворювань: гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, рак шлунка, синдром подразненого кишківника, цукровий діабет. 
  4. Вагітність.
У тому випадку якщо причина не виявлена, діагностується стан під назвою функціональна диспепсія.

Характерні ознаки диспепсії

  1. Печія.
  2. Здуття живота.
  3. Больові відчуття в животі.
  4. Нудота та блювання.
  5. Швидке насичення їжею.
  6. Метеоризм.
  7. Відрижка.
Ці прояви рідко призводять до серйозних ускладнень, звісно якщо за ними не прихована більш серйозна проблема. Однак стійка диспепсія може вплинути на процес споживання необхідної кількості їди та загального харчового балансу.
 
Відмітимо, що якщо до клінічної картини приєднується блювання з кров’ю, чорний стілець, стрімка втрата ваги, порушення ковтання – важливо негайно звернутися за лікарською допомогою!

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу з виясненням харчових звичок та наявних захворювань. Додатково знадобляться діагностичні тести у вигляді рентгенографії, лабораторного дослідження крові та калу, ендоскопії з можливою біопсією.
 
Не є виключенням, коли специфічне лікування може не знадобитися. Достатнім буде внести корективи у спосіб життя. Насамперед це правильне харчування, повільне вживання невеликих за розміром порцій, зменшення кофеїну та алкоголю. 

Медикаментозно лікар може призначити ряд препаратів у вигляді інгібіторів протонної помпи (для зменшення кислотності шлунку), блокаторів H-2-рецепторів, прокінетиків. Якщо причина диспепсії полягає в бактерії H. pylori проводиться антибактеріальна терапія. 

На останок відмітимо, що порушення травлення є поширеною проблемою, однак не варто ігнорувати свій стан, якщо симптоми турбують на постійній основі та мають сильні прояви.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм