Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гастропарез: чому виникає сповільнення випорожнення шлунка?

Гастропарез: чому виникає сповільнення випорожнення шлунка?Порушення зі сторони роботи шлунково-кишкового тракту є досить поширеними та має ряд причин. Наразі розберемо детальніше причини розвитку гастропарезу.

Гастропарез – це стан при якому шлунок занадто довго сповільнює процес вивільнення їди. Тобто їжа залишається у шлунку довше, ніж слід. 
 
У результаті цього виникає ряд додаткових симптомів, від нудоти до швидкого насичення їжею. Причин цьому безліч, однак відзначимо, що гастропарез є хронічним захворюванням, і на цей час немає відомого лікування. Однак комбінація лікарських методів, включаючи ліки, оперативне втручання та зміна способу життя дасть можливість впоратися з симптомами.

Характерні ознаки

Одразу відмітимо, що клінічна картина може варіюватися від легких до тяжких проявів. 
До загальних симптомів захворювання можна віднести:
  1. Нудота та блювання.
  2. Регургітація цілих шматків неперетравленої їжі.
  3. Закреп.
  4. Швидке насичення їдою.
  5. Біль у верхній частині живота.
  6. Втрата апетиту.
  7. Здуття живота.
  8. Зниження маси тіла.
У результаті, захворювання може ускладнитися зневодненням внаслідок тривалого блювання та відсутності апетиту. Це відповідно тягне за собою інші негативні наслідки та порушення для здоров’я.

Основні причини

Достеменно невідомо, що саме є причиною гастропарезу. Однак спеціалісти пов’язують виниклий стан з порушенням нервових сигналів у шлунку, а саме впливу на нервові закінчення ряду факторів. Також можлива надмірна чутливість шлунка до сигналів від нервової системи та нездатність шлунка реагувати на їду.
 
В залежності від причини розрізняють ідіоматичний гастропарез, тобто без встановленого тригеру, післяопераційний та форму пов’язану з цукровим діабетом. Звісно, що стосується випадків цукрового діабету в анамнезі, то ураження переважно виникає внаслідок саме неконтролювання захворювання. Так при високому рівні цукру в крові зазнають ураження нервові закінчення, в тому числі й той який контролює рух їжі через травну систему.

До загальної групи ризику можна розвиток аутоімунних захворювань, певного типу онкології, вірусні інфекції, хворобу Паркінсона, приймання певних лікарських препаратів та ін.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі фізикального огляду, аналізу клінічної картини та ряду діагностичних тестів. Вони можуть включати проведення УЗД, МРТ, лабораторних досліджень крові, ендоскопії. Вже при виключенні інших ймовірних причин та підозрі на гастропарез лікар може призначити більш специфічні методи діагностики. Такі як сканування спорожнення шлунка, SmartPill (проковтування капсули, яка відстежує швидкість руху їди через травний тракт), вуглецевий дихальний тест. 
 
В основі лікування гастропарезу покладене усунення основної причини. До прикладу, якщо ураження шлунку спричинене цукровим діабетом лікар буде рекомендувати дотримуватися медикаментозної терапії та змінити дієту.

Безпосередньо симптоматика гастропарезу покращується завдяки призначенню препаратів для усунення нудоти та блювання, дотриманню дієти.
В крайньому випадку сьогодні тестується оперативне втручання з застосуванням шлункового стимулятора.

Важливо розуміти, що хоча гастропарез не становить загрозу для життя, він може викликати серйозні ускладнення, в тому числі недоїдання та зневоднення. Тому не варто зволікати зі зверненням до лікаря, а тим паче займатися самолікуванням.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм