Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми розширення судин в шлунково-кишковому тракті

Основні симптоми розширення судин в шлунково-кишковому трактіНагадаємо, що шлунково-кишковий тракт розпочинається з ротової порожнини з наступним переходом у стравохід, тонкий й товстий кишківник, шлунок та задній прохід.

Ангіодисплазія - це стан, що характеризується аномальним розвитком кровоносних судин шлунково-кишкового тракту, точніше у слизовому та підслизовому шарах.
 
В основі розвитку даного порушення покладено набряк та розширення кровоносних судин з наступним утворенням ділянок уражень, що кровоточать. 
 
Діагностування ангіодисплазії залежить від місця локалізації патологічного процесу. Так класифікація поділяється на ангіодисплазію товстої кишки та шлунка, кишківника, сліпої кишки або дванадцятипалої та тонкої кишки.

Основні симптоми 

У кожного аномалія може протікати по різному. Так не є виключенням коли ангіодисплазія протікає тривалий час без повних симптомів чи больового синдрому.
 
У інших же випадках основним проявом може стати анемія, внаслідок кровотечі в шлунково-кишковому тракті. Звідси й поява додаткових проявів у вигляді задишки, швидкої стомлюваності та слабкості, блідості шкіри, прискореного серцебиття.
 
Адже при анемії рівень еритроцитів в крові зменшується, що своєю чергою погіршує надходження кисню до органів й тканин.

Також попередньо ми обговорювали, що ангіодисплазія може спричинити ректальну кровотечу, тобто кровотечу з прямої кишки. При цьому ступінь крововтрати може варіюватися від легкої до тяжкої.
 
У випадках гострої й сильної кровотечі з аномальної судини може виникнути ортостаз і гіпотензія.

Які причини ангіодисплазії

Достеменно невідомо, що саме є причиною ангіодисплазії. Однак спеціалісти пов'язують виниклу аномалію з можливими спазмами в шлунково-кишковому тракті, віковим ослабленням стінок судин, наявністю в анамнезі захворювань серця та приймання певних лікарських препаратів, наприклад антикоагулянтів.
 
Щодо вікового фактора, то це пояснює статистику випадків порушенням саме серед людей похилого віку.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу потребує проведення ряду діагностичних тестів, адже за виниклим станом може критися ряд порушень зі сторони шлунково-кишкового тракту.
Методи дослідження можуть включати:
  1. Лабораторні дослідження крові й калу.
  2. Ендоскопія верхнього відділу.
  3. Колоноскопія. 
  4. Ангіограма. 
Лікування залежатиме від тяжкості стану пацієнта та наявності анемії. 
 
До загальних методів лікування можна віднести проведення ангіографії, що полягатиме у поставлянні спеціального препарату до ураженої судини через тонку трубку - склеротерапія.
При встановленні місця кровотечі можливе безпосереднє припікання за допомогою ендоскопа.
 
При розвитку надмірної кровотечі можливе проведення прямого оперативного вручання. Фактично за стабільної гемодинаміки у пацієнта, більшість ангіодисплазій, що кровоточать, припиняються спонтанно.

Важливо не ігнорувати ознаки ангіодисплазії враховуючи можливі наслідки у вигляді серйозної крововтрати.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм