Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини анальної кровотечі

Основні причини анальної кровотечіРяд порушень може привести до такого неприємного, а для деяких навіть стидливого стану, як анальна кровотеча. І геморой є одним із цих станів. Про інші ж причини ми поговоримо далі.

Основні причини ректальної кровотечі

Одразу відмітимо, що причини ректальної кровотечі можуть варіюватися від легких до серйозних. Найбільш поширені умови даного стану включають:
  1. Анальні тріщини, що являють собою невеликі розриви слизової оболонки у задньому проході.
  2. Розширення кровоносних судин у кишківнику, які є дуже ламкими та можуть легко кровоточити.
  3. Геморой - випинання, які являють собою м'язові волокна та розширені кровоносні судини.
  4. Закреп, що може спровокувати як анальні тріщини, так і геморой. Це своєю чергою і спричиняє кровотечу.
  5. Поліп кишківника, який може у певних випадках перерости з доброякісного у раковий.
  6. Рак товстої кишки.
  7. Виразка.
  8. Запальне захворювання кишківника (наприклад, хвороба Крона або виразковий коліт).
  9. Дивертикулярна хвороба, що являє собою формування невеликих мішечків в товстій кишці. Згодом розміщені в них судини можуть пошкоджуватися та кровоточити.
  10. Інфекційні захворювання.

Характерні ознаки

Звісно, що основним проявом анальної кровотечі є поява кров'янистих виділень з анального каналу, найчастіше під час відвідування туалету. Так пацієнт спостерігає червону кров на туалетному папері або червоний стілець в унітазі.
 
Однак важливо, що увага звертається не тільки на наявність самої кровотечі, а й на колір виділень.
Так яскраво-червона кров вказує на кровотечу у нижніх відділах шлунково-кишкового тракту, наприклад у товстій або прямій кишці. А от темно-червона може свідчити про кровотечу в тонкій кишці. Чорний смолистий стілець або мелена може вказувати на кровотечу зі шлунка або верхньої частини тонкої кишки. Відповідно підтвердження того чи іншого стану відбуватиметься після ретельної діагностики.

До інших ознак, що свідчитимуть про розвиток кровотечі можна віднести:
  1. Запаморочення й врата свідомості.
  2. Болі в прямій кишці або в животі.
Важливо розуміти, що сильна ректальна кровотеча потребує негайного звернення за медичною допомогою. Тому при погіршенні самопочуття з супутнім прискореним диханням, холодною й липкою шкірою, непритомністю, блюванням та безперервною ректальною кровотечею - викликайте швидку.
 
Звісно не є виключенням коли ректальна кровотеча зупиняється без лікування, але це не означає, що основна причина також зникла. 

Діагностика та тактика лікування

Діагностування порушення розпочнеться зі збору анамнезу та фізикального огляду, переважно ректально.
Додатково можливе проведення ряду діагностичних тестів від лабораторного дослідження крові й калу, до ендоскопічних процедур у вигляді колоноскопії та рентгенографії з введенням контрасту.
 
Лікування ректальної кровотечі залежить від причини та тяжкості.
В домашніх умовах хворий може приділити увагу своєму харчуванню аби запобігти закрепам та всіх його наслідкам. У таких випадках рекомендовано вживати продукти багаті на клітковину, пити достатню кількість води.

Якщо причиною кровотечі є геморой, то на ранній стадіях можливо обмежитися консервативною терапією. А от великі гемороїдальні вузли потребують оперативного вручання. На щастя сьогодні існує ряд малоінвазивних методів лікування які дають можливість швидко відновитися після лікування.
Відповідно рак товстої кишки потребує тривалого лікування, в тому числі й оперативного вручання з додатковою хімієтерапією й опроміненням.

Враховуючи можливі причини ректальної кровотечі не варто соромитися та ігнорувати проблему. Краще одразу зверніться до лікаря для наступного обстеження.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм