Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми поліпа шлунка

Основні симптоми поліпа шлункаНам відомо, що поліпи можуть розташовуватися в багатьох тканинах нашого тіла. Відповідно це супроводжуватиметься різними проявами клінічної картини. Наразі розберемо детальніше особливості перебігу захворювання при локалізації поліпа в шлунку.

Поліпи шлунка — це патологічний стан, що характеризується розвитком утворення на слизовій оболонці органу.
 
Існує кілька видів поліпів шлунка. Вони класифікуються в залежності від локалізації та ступеня злоякісності. Наприклад, можливе діагностування поліпів фундальної залози, гіперпластичні поліпи шлунка, що можуть рости в будь-якому місці органу та аденоматозні поліпи. Відмітимо, що саме аденоматозні поліпи можуть розвинутися в будь-якому місці шлунка і, як правило, несуть найвищий ризик раку. Найчастіше вони з’являються в осіб із запаленням, яке може руйнувати слизову оболонку органу.

Основні причини 

Поліпи являють собою сукупність клітин які відходять від типових меж тканини. Відповідно поліпи шлунка розвиваються зі слизової тканини органу.
Переважно це випадки пошкодження слизової оболонки шлунка, внаслідок:
  1. Тривалого запального процесу шлунка (наприклад, гастрит).
  2. Сімейного аденоматозного поліпозу. 
  3. Регулярного вживання деяких ліків проти шлунка. Так пацієнти, які приймають інгібітори протонної помпи для гастриту, кислотного рефлюксу або інших проблем зі шлунком, можуть мати більший ризик розвитку поліпів шлунка.
Відповідно до факторів, які підвищують шанси на розвиток поліпів шлунка можна віднести вік, коли ризики зростають чим старшою є людина, бактеріальна інфекція шлунка Helicobacter pylori (H. pylori) та ін.

Які симптоми поліпів шлунка?

Досить часто поліпи шлунка не викликають жодних скарг у пацієнта та діагностуюся випадково лише під час певних обстежень.
Симптоми зазвичай виникають при досяганні поліпами більших розмірів. Вони можуть включати:
  1. Біль у животі.
  2. Блювання.
  3. Кров у калі.
  4. Анемія, якщо внутрішня кровотеча продовжується.
  5. Втрата ваги.

Діагностика та тактика лікування

Основним методом діагностики, що дає можливість виявити поліп шлунка є ендоскопія. Так за допомогою спеціальної рубки з камерою на кінці, яка вставляється через рот можливо оглянути та навіть взяти зразок для наступного дослідження шлунково-кишкової тканини.
 
Враховуючи, що більші поліпи, як правило, несуть більший ризик розвитку раку, медичні дії будуть направлені на проведення їх видалення. Ця процедура називається поліпектомією.
В інших же випадках тактика лікування залежатиме від результатів біопсії.
 
Поліп фундальної залози який має невеликі розміри та не спричиняє жодних змін у нормальній тканині, потребуватиме тактики спостереження. Це ж стосується і гіперпластичних поліпів шлунка. Аденоматозні поліпи мають високий ризик розвитку раку, тому їх зазвичай видаляють.
 
У тому випадку якщо при розвитку поліпа супутньо розвивається запальний процес, лікар може призначити відповідну медикаментозну терапію, включаючи антибіотики. Це найчастіше у випадку інфекції H. pylori.
 
Враховуючи неспецифічність клінічної картини захворювання варто проходити профілактичні огляди у лікаря гастроентеролога, та при появі скарг не зволікати зі зверненням до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм