Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Атрофічний гастрит: симптоми запалення шлунка

Атрофічний гастрит: симптоми запалення шлункаАтрофічний гастрит - це патологічний процес, що характеризується розвитком запального процесу в слизовій оболонці шлунку. Як наслідок це призводить до зниженої секреції соляної кислоти.

У більшості випадків розвиток захворювання спричиняється бактеріальною інфекцією (H. Pylori). Внаслідок цього відбувається ураження слизового бар'єра, який захищає слизову оболонку шлунка від кислотних соків.
 
При відсутності вчасного лікування відбувається поступове руйнування клітин слизової оболонки органу, при цьому цей процес може тривати роками.
У тому випадку, коли імунна система помилково атакує здорові клітини слизової оболонки шлунка виникає стан під назвою аутоімунний атрофічний гастрит.

Основні причини

В основі розвитку атрофічного гастриту покладено вплив бактерії H. Pylory.
Зараження патогенним збудником відбувається при прямому контакті з фекаліями, блювотними масами або слиною інфікованої людини. Також передача та як наслідок розвиток АГ може бути результатом вживання “забрудненої” їди та/або води.
 
Відмітимо, що більше шансів розвинутися АГ присутні в осіб з наявністю інфекції H. pylori. 

Щодо аутоімунного АГ, то він зустрічається досить рідко. Однак підвищені ризики мають особи з захворюваннями щитоподібної залози, цукровим діабетом.

Як АГ, так і аутоімунний АГ можуть значно збільшити ризик раку шлунка.

Основні симптоми

До загальних ознак АГ з присутнім H. pylori можна віднести появу наступних станів:
  • біль у животі, що посилюється після приймання їди;
  • нудота й блювання;
  • втрата апетиту;
  • раптова втрата ваги;
  • метеоризм;
  • діарейний синдром (інколи).
Не є виключенням, коли внаслідок відсутності ознак, хвороба може взагалі невчасно діагностуватися.

Аутоімунний АГ викликає дефіцит В-12 та характерні симптоми анемії у вигляді слабкості та запаморочення, серцебиття та болю у грудях й ін.

Діагностика та тактика лікування атрофічного гастриту

Діагностування АГ зазвичай передбачає поєднання результатів фізикального огляду (пальпація), аналізу клінічної картини та діагностичних тестів: лабораторні дослідження крові, ендоскопія(гастроскопія) з наступним проведенням біопсії та ін. Біопсія є необхідною, оскільки АГ є морфологічним захворюванням і проведення виключно візуальної діагностики не завжди є інформативним. 

Лікування зазвичай спрямоване на усунення інфекції H. pylori за допомогою антибактеріальної терапії. Додатково можливе призначення гастропротекторів, препаратів для зменшення шлункової кислоти, що сприятиме загоєнню слизової органа.

Аутоімунний АГ піддається лікуванню за допомогою ін’єкцій B-12.

Враховуючи, що атрофічний гастрит викликається патогенним збудником H. pylori, запобігти її зараженню можливо насамперед дотримуючись правил гігієни (миття рук).

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм