Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Аерофагія: симптоми надмірного повітря в кишківнику

Аерофагія: симптоми надмірного повітря в кишківникуКоли ми їмо або розмовляємо, природнім є те, що повітря потрапляє всередину організму. Однак у разі розвитку аерофагії кількість повітря, що потрапляє стає надмірним та спричиняє дискомфортні ознаки шлунково-кишкового характеру. Насамперед це скарги на метеоризм та відрижку.

Аерофагія - це стан, що супроводжується надмірним та повторювальним проковтуванням повітря.
Слово аерофагія грецькою означає “поїдання повітря”.
 
Виникле порушення може бути гострої форми та короткочасним, переважно викликаним фізичними факторами, або хронічної - турбувати на постійній основі.

Які симптоми характерні при аерофагії?

Як зазначалося вище ми ковтаємо певну кількість повітря, просто вживаючи їжу та п’ючи. Половина з цього виходить з організму за допомогою відрижки, а інша - через тонкий кишківник з виходом з прямої кишки у вигляді газів. Відповідно для більшості з нас це не викликає проблеми. 

Однак при аерофагії у хворого виникають наступні скарги:
  1. Больові відчуття та відчуття розпинання в животі.
  2. Неприємні симптоми.
  3. Метеоризм.
  4. Характерні звуки при ковтанні повітря.
Дуже часто аерофагія сприймається за розлад шлунку, що пов'язано з характерним дискомфортом у верхній частині живота. Однак це два різних розлади. За статистичними даними випадки розладу травлення частіше супроводжуються дискомфортом у животі, ніж при аерофагії.

Менш поширені симптоми включають запор, діарею, зниження апетиту та нудоту. На відміну від інших шлунково-кишкових розладів, блювота зазвичай не вважається симптомом аерофагії. Скарги можуть з’являтися і зникати з часом.

Основні причини

  1. Механічні дії: швидкий прийом їди та розмови під час приймання їжі; жуйка; пиття через соломинку; куріння; ротове дихання та інтенсивні вправи.
  2. Медичний фактор (наявність захворювань): неінвазивна вентиляція, що супроводжується респіраторною підтримкою, яка не дозволяє вставити трубку в ніс або рот людини; апное сну, а саме терапія безперервного позитивного тиску у дихальних шляхах (CPAP), що проводиться при порушенні диханні (особливо на початковій фазі лікування); хронічна обструктивна хвороба легень; серцева недостатність.
  3. Психологічний фактор: підвищена тривожність, що супроводжується нерегулярним диханням.

Діагностика та тактика лікування

Враховуючи схожість аерофагії з іншими розладами травлення, типу ГЕРХ, харчової алергії, методи діагностики включають насамперед встановлення цих станів (рентгенографія, УЗД, ендоскопія).
При відсутності фізичної причини кишкових проблем, лікарем діагностується аерофагія. Щоб отримати даний діагноз симптоми повинні бути принаймні 12 тижнів, не обов’язково поспіль - з попередніх 12 місяців.

Лікування даного порушення містить невеликий вибір методів терапії. Тому більшість спеціалістів рекомендують насамперед логопедичну терапію для поліпшення дихання під час розмови та практику повільного дихання. Також важливим являється навчитися результативних методів боротьби зі стресом та тривожністю.

Аерофагія зазвичай покращується при певних змінах способу життя. Залежно від того, що викликає симптоми аерофагії, лікар може порекомендувати:
  • зміну способу ковтання;
  • відпрацювання дихальних вправ;
  • прийом ліків;
відмову від газованих напоїв, трубочок для напоїв і жувальної гумки.
Щодо раціону та режиму харчування, то необхідно їсти невеликими шматочками, ретельно пережовуючи їжу та ін.

Важливо розуміти, що є багато способів зменшити неприємні відчуття від заковтнутого повітря. Розуміння того, що викликає аерофагію, і коли потрібно звернутися до лікаря, є першим кроком до досягнення полегшення виниклих симптомів.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм