Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми надлишку жиру на печінці

Основні симптоми надлишку жиру на печінціПечінка є важливим органом, який відповідає за перероблення поживних речовин зі вживаних нами продуктів, та фільтром шкідливих з крові. У тому випадку коли розвивається жировий гепатоз органу, наслідки порушення є досить серйозними, оскільки внаслідок запального процесу існують ризики печінкової недостатності.

Стеатоз або жировий гепатоз печінки - це патологічний стан, що супроводжується надмірним накопиченням жиру на органі. При цьому варто враховувати, що в нормі допускається незначний відсоток жирових накопичень.

Відзначимо, що в особи з наявністю в анамнезі жирової хвороби печінки у поєднанні з надмірним вживанням алкоголю розвивається алкогольна жирова хвороба печінки. У тих, хто не вживає багато алкоголю, ураження відоме як неалкогольна жирова хвороба.

Основні симптоми

Клінічна картина залежатиме від стадії розвитку ожиріння печінки. 
Так на ранній стадії у печінці накопичується надлишок жиру, який зазвичай не викликає труднощів. Надалі характерний розвиток стеатогепатиту, коли до надлишку жиру приєднується запалення в печінці.
Третьою стадією є фіброз печінки, що виникає внаслідок тривалого запалення та супроводжується заміною тканин органу на рубці. У тяжких випадках розвивається цироз печінки.

Зазвичай жировий гепатоз не викликає “яскравих” ознак. Хворий може відчувати слабкість та больові відчуття в животі.
При прогресуванні захворювання до клінічної картини приєднується втрата апетиту, свербіж шкіри, нудота, втрата ваги, жовтяниця та ін. 

Які причини жирової хвороби печінки?

Механізм розвитку жирового гепатозу полягає в накопичення жиру в клітинах печінки. Викликати це може ряд факторів:
  1. Вживання надмірної кількості алкоголю.
  2. Ожиріння та високий рівень холестерину.
  3. Цукровий діабет.
  4. Метаболічний синдром.
  5. Приймання певних лікарських препаратів.
  6. Розвиток інфекційних процесів (наприклад, гепатит C).
  7. Період вагітності.
При цьому важливо розуміти, що наявність провокуючих факторів свідчить про підвищений ризик жирової хвороби печінки у порівнянні з людьми, які не мають тригерів захворювання. Це не означає 100% випадок хвороби у майбутньому.
При наявності одного або кілька факторів ризику жирової хвороби печінки, доцільним буде проконсультуватися з лікарем стосовно стратегії профілактики.

Діагностика та тактика лікування

Лікар встановлює діагноз на основі даних анамнезу, виниклих скарг та результатів діагностичних тестів, що включають проведення лабораторних досліджень крові (перевірка печінкових ферментів), УЗД, МРТ та КТ, біопсії.

На сьогодні не існує основних ліків проти ожиріння печінки. Однак для багатьох можливо відновити орган лише зробивши корективи у своєму способі житті, схуднувши, виключивши алкоголь, правильно харчуючись та уникаючи ліків, що створюють навантаження на печінку.
Також деякі вірусні інфекції також можуть пошкодити печінку, тому не варто забувати про щеплення проти гепатиту А та В.
В тяжких випадках при розвитку цирозу печінки, лікування доповнюватиметься, як медикаментами, так і за показаннями оперативним втручанням.

Загалом кажучи, перспективи жирової хвороби печінки найкращі, коли терапія починається на ранніх стадіях, до фіброзу та цирозу.
Щоб запобігти жировій хворобі печінки та її можливим ускладненням, важливо насамперед дотримуватися здорового способу життя та приділяти увагу щорічним профілактичним оглядам!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм