Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Синдром подразненого кишківника: основні симптоми порушення

Синдром подразненого кишківника: основні симптоми порушенняСиндром подразненого кишківника вражає переважно жінок та молодь. При цьому симптоми порушення можуть впливати на повсякденне життя. То що ж його викликає та які методи лікування існують? З'ясуємо далі.

Синдром подразненого кишківника - це порушення, що охоплює групу кишкових симптомів, які зазвичай виникають разом та супроводжуються ураженням товстої кишки. Симптоми у кожної людини відрізняються за тяжкістю та тривалістю. 
 
Відзначимо, що СПК є хронічним захворюванням, яке потрібно лікувати в довгостроковій перспективі.

Які фактори впливають на розвиток СПК? 

Точна причина СПК невідома. При цьому до ймовірних факторів розвитку порушення відносять: 
  • спазм м'язів кишківника. Так скорочення м'язів, які є сильнішими й тривають довше, ніж зазвичай, можуть викликати газоутворення, здуття живота та діарею. Тоді як слабкі кишкові скорочення можуть уповільнити проходження їжі й призвести до твердого сухого стільця;
  • надмірну чутливість товстої кишки;
  • зміни зі сторони імунної системи;
  • попередній розвиток інфекційної бактеріальної інфекції в ШКТ;
  • дисбаланс бактерій у травному тракті.
Відмітимо, що за результатами досліджень та статистичними даними до групи ризику можна віднести осіб, що мають в анамнезі харчове отруєння та неправильно харчуються, тривалий час приймають антибактеріальну терапію, зазнали психічні розлади у вигляді тривоги та депресії.
 
Саме певні харчові продукти та стрес можуть бути для більшості тригерами симптомів СПК.
 
Тому рекомендується певний час вести харчовий щоденник та уникати ситуацій, що можуть підвищити рівень стресу.

Основні симптоми

  1. Порушення стулу (епізоди діареї та закрепу). Не є виключенням коли особи з СПК втрачають повний контроль над кишківником при розвитку діареї.
  2. Болі в животі.
  3. Метеоризм, що виникає переважно після випорожнення.
Звернутися до лікаря необхідно якщо симптоми турбують вас більше ніж тиждень. А також якщо Ви відчули раптові серйозні зміни у вигляді нудоти та блювання, ректальної кровотечі, зниження маси тіла, постійного болю, що не зменшується від виділення газів або випорожнення кишківника.
Саме ці ознаки можуть свідчити про більш серйозні захворювання, такі як рак товстої кишки.
 
Сам же СПК не викликає змін у тканині кишківника та не підвищує ризик колоректального раку!

Діагностика та тактика лікування

Лікар може діагностувати СПК на основі даних анамнезу, насамперед встановлення режиму харчування. А також шляхом проведення лабораторних досліджень калу та крові, колоноскопії, рентгенографія або КТ.
Це необхідно з метою виключення інфекцій, запальних процесів та онкології.
 
Щодо лікування СПК, то наразі не існує ліків проти даного порушення. Терапія буде направлена на усунення симптомів. 
Насамперед перед прийманням лікарських засобів необхідно внести корективи у спосіб життя.  Вони включатимуть проведення фізичних вправ, обмежене вживання кофеїну, мінімізацію стресу, вживання їди невеликими порціями та уникання смажених та гострих продуктів.  
Для деяких людей навіть зміни в дієті можуть значно полегшити симптоми.
 
Медикаментозне лікування проводиться при відсутності результату від зміни способу життя пацієнта. Так деякі препарати використовуються для лікування всіх симптомів СПК, тоді як інші препарати спрямовані на конкретні скарги. До прикладу рекомендованої терапії можна віднести препарати для контролю м'язових спазмів (антихолінергічні), проносні, антидепресанти, добавки з клітковиною та ін.
 
Враховуючи, що СПК може мати суттєвий вплив на якість життя, не варто зволікати зі зверненням до спеціаліста.  Попри те, що точна причина даного порушення невідома, його пов’язують з певною їжею та розладами настрою. Тому відстежуйте свої спалахи, щоб допомогти зрозуміти ваші тригери та призначити необхідне лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм