Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми порушення кровообігу в судинах кишківника

Основні симптоми порушення кровообігу в судинах кишківникаІшемія кишківника - це порушення, яке включає різноманітні стани, що виникають внаслідок зменшення припливу крові до кишківника. Зазвичай це може відбуватися внаслідок закорковування кровоносної судини, переважно артерії.

Дане порушення може вплинути на тонку або товсту кишку, або ж на обидві. В результаті окрім розвитку болю та порушення функціонування кишківника, відбувається ураження тканини, що небезпечно високими ризиками летального результату.

Основні причини

Механізм розвитку ішемії  полягає в сповільненні або повному припиненні потоку крові через основні артерії, що постачають кров у кишківник.
Причин цьому декілька, від закорковування артерії тромбом або зменшення просвіту судини  внаслідок накопичення на стінках холестеринових бляшок.
 
В залежності від локалізації патологічного процесу, ішемія кишківника поділяється на ішемію товстої кишки (ішемічний коліт), що може бути спричинений гіпотонією на тлі серцевої недостатності або травми, тромбом, заворотом кишки або її непрохідністю, прийманням певних лікарських препаратів.
При ураженні тонкої кишки діагностують гостру мезентеріальну ішемію, яка має раптовий початок та може бути спричинена тими ж факторами, що й при ураженні товстої кишки.
Хронічна мезентеріальна ішемія виникає внаслідок накопичення жирових відкладень на стінці артерії (атеросклероз) та має поступовий початок.
Також виділяють ішемію, яка виникає, коли кров не може покинути ваш кишківник.
 
Ризики розвитку ішемії кишківника зростають з віком, при наявності шкідливих звичок (куріння), присутності в анамнезі атеросклерозу, ХОЗЛ, серцевої недостатності.
 
При відсутності вчасного лікування порушення кровообігу може перерости у відмирання кишкової тканини та перфорацію, а також ймовірне утворення рубців або звуження товстої кишки. У деяких випадках ішемія кишківника закінчується летальним результатом.

Які симптоми вказуватимуть на ішемію кишківника?

Одразу відмітимо, що у кожної людини ішемія кишківника може протікати по різному, від раптового початку (гостра форма) до поступового (хронічна форма).
До загальних ознак гострої ішемії кишківника зазвичай включають:
  • больові відчуття в животі, що мають раптовий початок та варіюються від слабкого, помірного та сильного характеру;
  • часті, сильні випорожнення;
  • метеоризм;
  • поява домішок крові у калі.
Симптоми хронічної форми захворювання супроводжуватимуться болем в животі, що поступово посилюється, втратою ваги, діареєю та нудотою, метеоризмом, відчуттям переповнення шлунку після приймання їди. Як наслідок біль та спазми після приймання їди призводять до страху перед подальшим харчуванням.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься шляхом проведення ряду діагностичних обстежень: 
  • лабораторні дослідження крові;
  • КТ та МРТ;
  • рентгенографія;
  • УЗД;
  • ендоскопічні дослідження (колоноскопія, сигмоскопія);
  • ангіографія.
Лікування ішемії кишківника передбачає відновлення кровопостачання в ШКТ. 
Медикаментозно можливе проведення антибактеріальної терапії, призначення антикоагулянтів, а також проведення лікування основного захворювання.
У тому випадку, якщо кишка була пошкоджена або присутнє закорковування просвіту судини проводиться оперативне втручання.
При відсутності ознак пошкодження кишківника можливо обмежитися прийманням антикоагулянтів упродовж декількох місяців, щоб запобігти утворенню тромбів.
 
Звернутися до лікаря терапевта або гастроентеролога можливо завдяки Всеукраїнському каталогу клінік ITMED. У базі лікарів України Ви зможете обрати потрібного для Вас спеціаліста.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм