Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Дивертикул Ценкера: основні симптоми ураження глотки

Дивертикул Ценкера: основні симптоми ураження глоткиДивертикул Ценкера - це патологічний стан, що характеризується випинанням слизової оболонки глотки в ділянці над верхнім сфінктером стравоходу (перснеподібно-глотковим м'язом).

Даний тип ураження не супроводжується залученням до патологічного процесу всіх шарів стравоходу, тому й має назву псевдодивертикул.
 
За статистичними даними більшість випадків захворювання припадає на вікову категорію людей 60+. Більш рідкіснішими є випадки дивертикулу у сорокарічних. При чому у чоловіків дивертикул Ценкера зустрічається в три рази частіше.
Розміри утвореного випинання варіюються від одного до двадцяти сантиметрів й більше.

Які фактори впливають на розвиток захворювання?

В основі розвитку дивертикулу Ценкера покладено порушення функціонування перснеподібно-глоткового м'яза. Так відбувається порушення моторики під час ковтання внаслідок спазму. Хворий стикається з відчуттям застрягання їжі в горлі, що викликає підвищення тиску в ротоглотці та відповідно формування дивертикулу - випинання зі слизової слабких м'язів на задній стінці глотки (трикутник Кілліана).

Спричинити виникле порушення можуть:
  1. Вроджені аномалії розвитку стравоходу.
  2. Спадковий фактор з наявністю в родини м'язових дистрофій.
  3. Механічне пошкодження слизової гортані (наприклад, при вживанні жорсткої їжі).
  4. Наявність в анамнезі захворювань, що викликали ураження стравоходу (езофагіт, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба).
  5. Новоутворення глотки.

Основні прояви 

  1. Порушення ковтання (дисфагія).
  2. Поява відчуття стороннього тіла в горлі.
  3. Втрата ваги без видимих на те причин.
  4. Постійний сухий кашель. 
  5. Відрижка при накопиченні у сформованому мішку залишків їжі, слизу або повітря.
  6. Надмірне слиновиділення та неприємний запах з рота.
При прогресуванні захворювання згодом зовнішньо спостерігатиметься округле новоутворення, яке збільшуватиметься під час приймання їжі.
 
Відповідно збільшений у розмірах дивертикул створюватиме тиск на навколишні тканини та провокуватиме розвиток пневмонії, порушення кровотоку. Застій їжі та слизу може спричинити нагноєння з наступною перфорацією дивертикула.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі езофагоскопії та рентгенографії бічної проєкції з застосуванням контрастної речовини (барію). Дивертикул чітко візуалізується під час ковтання.
Додатково проводиться обстеження стравоходу, з метою виключення інших порушень на тлі яких й міг виникнути дивертикул.

Тактика лікування полягатиме в проведенні оперативного втручання - дивертикулектомію (ендоскопічно та відкритий метод). Це є прямим показанням при занедбаному випадку захворювання.
 
При цьому при діагностуванні захворювання на початковому етапі можливе проведення консервативної терапії. Так хворий повинен дотримуватися дієти з прийманням їжі до 5-6 раз на день дрібно. При цьому ретельно пережовувати їжу та знаходитися в вертикальному положенні. Додатково рекомендовано буде після завершення приймання їжі полоскати ротову порожнину антисептичним засобом.
 
Специфічних методів запобігання дивертикуліту Ценкера не має. Однак знизити ризики можливо вчасно лікуючи захворювання стравоходу, дотримуючись правильного харчування та не нехтувати відвідуваннями лікаря гастроентеролога, особливо з віком.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм