Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини розвитку жовтяниці

Основні причини розвитку жовтяниціЖовтяниця - це патологічний стан, що характеризується порушенням функціонування виділення пігменту жовчі.

Тобто коли шкіра та слизові оболонки набувають жовтого забарвлення, це насамперед пов'язано з надмірним накопиченням білірубіну в крові. Відмітимо, що білірубін являє собою продукт розпаду гемоглобіну.
 
Зовнішні ознаки жовтяниці виникають при досяганні показників білірубіну в крові понад 50 мкмоль/л. При цьому його нормальна концентрація в крові є 5,1-21,5 мкмоль/л. 

Види жовтяниці

  1. Надпечінкова або гемолітична: виникає внаслідок розвитку процесу, коли розчинення еритроцитів перевищує спроможність печінки кон'югувати білірубін (кон'югація - це зв'язування непрямого білірубіну з глюкуроновою кислотою). Спричинити це можуть анемії, гемотрансфузійні реакції тощо. До типових проявів належить поява темного калу зі збереженням нормального кольору сечі.
  2. Печінкова форма жовтяниці виникає внаслідок порушення функціонування гепатоцитів. Як наслідок це порушує процес кон'югації білірубіну. Причинами можуть виступати цироз, приймання певних лікарських препаратів, гепатит. Супроводжуватиметься ахолічним (світлий) калом, темною сечею, стійким свербежем шкіри.
  3. Підпечінкова або обструктивна (механічна) форма виникає внаслідок патологічних процесів, що блокують потік жовчі у дванадцятипалу кишку. 
Ці три типи є найбільш поширеними серед дорослого населення!

Які стани можуть спричинити розвиток обструктивної жовтяниці?

  1. Жовчнокам'яна хвороба з наявністю каменів в жовчній протоці. Хворого додатково турбуватиме коліка.
  2. Панкреатит, коли обструкція жовчної протоки відбувається внаслідок набряку (гостра форма панкреатиту) або склерозування (хронічна форма захворювання).
  3. Онкологічний процес - карцинома головки підшлункової залози. Клінічна картина супроводжуватиметься прогресуючою жовтяницею, однак при відсутності больового синдрому. Також можна окремо виділити карциному ампули підшлункової, дистальної частини загальної жовчної протоки та 12-палої кишки. Не є виключенням розвиток обструктивної жовтяниці внаслідок інших злоякісних новоутворень жовчовивідних шляхів. 
  4. Вірусний гепатит.
  5. Приймання певних лікарських препаратів та реакція на них (наприклад, оральні контрацептиви).
Відмітимо, що за статистичними даними понад 60% випадків обструктивної жовтяниці є саме пухлини, а 20% припадає на причину у вигляді жовчнокам'яної хвороби.

Якими симптомами супроводжуватиметься обструктивна жовтяниця?

Насамперед у разі розвитку жовтяниці у хворого спостерігатиметься зафарбовування шкіри, слизових оболонок, очних склер у жовтий колір.
Додатково виникатимуть наступні скарги:
  • розвиток холестазу, внаслідок припинення виділення жовчі в кишківник;
  • знебарвлення калу;
  • зниження артеріального тиску;
  • швидка стомлюваність, сонливість;
  • головний біль;
  • свербіж шкіри.

Діагностика та тактика лікування

Насамперед діагностичні заходи окрім виявлення жовтяниці будуть направлені на встановлення її причини та виниклих ускладнень. З цією метою проводиться ряд обстежень:
  • УЗД;
  • КТ та МРТ;
  • ендоскопічні дослідження.
Лікування жовтяниці є комплексним та проходитиме у декілька етапів, з забезпеченням відтоку жовчі. 
Так у разі розвитку ускладнення у вигляді нирково-печінкової недостатності призначатиметься проведення інфузійної терапії, препаратів для посилення метаболізму, плазмоферез тощо.
 
Проведення ж оперативного втручання у кожному випадку є індивідуальним.
 
Пам'ятайте, що жовтяниця є лише ознакою більш серйозного захворювання тому при її появі не зволікайте. Одразу зверніться до лікаря для наступного проходження обстеження та лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм