Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Еозинофільний езофагіт: основні симптоми ураження стравоходу

Еозинофільний езофагіт: основні симптоми ураження стравоходуЕзофагіт являє собою патологічний стан, що характеризується ураженням слизової оболонки стравоходу, а саме розвиток в ній деструктивних та запальних змін. Езофагіт може розвиватися як самостійне захворювання, так і бути ознакою інших патологічних процесів в організмі, насамперед в органах ШКТ. Наразі розберемо один із видів захворювання - еозинофільний езофагіт. А саме який механізм його розвитку та як вчасно розпізнати захворювання. 

Отже, еозинофільний езофагіт полягає в ураженні стравоходу хронічного характеру, з порушенням функціонування стравоходу та розвитку запального процесу в стінці органу з переважанням там еозинофілів (різновидів лейкоцитів).

Які фактори впливають на розвиток захворювання?

  1. Генетичний фактор.
  2. Вплив шлункової кислоти на слизову оболонку стравоходу.
  3. Наявність в анамнезі супутніх атопічних захворювань (наприклад, атопічний дерматит або астма).
Зовсім нещодавно був доведений зв'язок еозинофільного езофагіту з харчовою алергією. Оскільки підвищений вміст еозинофілів в крові викликається саме алергічною реакцією різного походження.

Основні прояви

  1. Порушення ковтання (дисфагія) з можливим застряганням та застоєм шматочків їжі. Тому такі хворі починають обмежувати свій раціон, включаючи лише протерті та м'які продукти.
  2. Печія.
  3. Больові відчуття за грудиною.
Вищезазначені скарги пов'язані зі звуженням просвіту стравоходу внаслідок рубцювання слизової (тривалий розвиток захворювання).
При цьому відмітимо, що основні прояви захворювання будуть відрізнятися в залежності від віку. Найчастіше захворювання має повільний розвиток.

Так у дітей раннього віку спостерігатимуться часті зригування, діарея та біль в животі, нудота та блювання, труднощі з ковтанням та пережовуванням певних продуктів, повільне набирання маси тіла.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі проведення ряду лабораторних й інструментальних методів дослідження:
  • лабораторні дослідження крові;
  • ендоскопічні дослідження (ЕГДС);
  • шкірний прик-тест з визначенням продуктів, що можуть спричинити запальну реакцію;
  • гістологічне дослідження (біопсія) з різних частин стравоходу.
Тактика лікування є комплексною та полягатиме в призначенні спеціально підібраної дієтотерапії на основі результатів алергодіагностики, з виключенням продуктів багатих на ймовірні алергени. До медикаментозного лікування належить призначення глюкокортикоїдів місцевої дії, інгібітори протонної помпи.
Результати лікування оцінюються через 1,5-3 місяці з проведенням ендоскопічного дослідження та біопсії.
 
Попри те, що симптоми езофагіту можуть бути слабковираженими, захворювання є хронічним і недотримання рекомендацій лікаря може викликати рецидив у майбутньому. Тому віднесіться відповідально до свого здоров'я.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм