Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Виразка дванадцятипалої кишки: основні причини та методи лікування

Виразка дванадцятипалої кишки: основні причини та методи лікуванняВиразка дванадцятипалої кишки та виразка шлунка мають об'єднану клінічну картину. Однак наразі розберемо особливості перебігу саме виразки 12-палої кишки та чому її дуже часто на початковому етапі плутають з гастритом.  

Виразка дванадцятипалої кишки - це патологічний стан хронічного характеру, що характеризується розвитком ерозії на слизовій оболонці органу. Відмітимо, що виразка має здатність до рецидивів. Також розвиток надмірної кислотності шлункового вмісту вже з наявністю виразки підвищує ризики появи ускладнень та в критичних випадках навіть летальний результат.
 
Захворювання може виникати, як у молодому віці, так і у людей похилого віку. 
У більшості випадків локалізація виразки відбувається на задній стінці дванадцятипалої кишки. 

Які фактори впливають на розвиток виразки?

В основі майже всіх випадків виразкової хвороби покладено токсичний вплив бактерії під назвою Helicobacter Pylori.
 
Також до провокуючих факторів відносять:
  •  тривале приймання лікарських препаратів, що підвищують рівень кислотності шлункового соку. Особливо це стосується самолікування (наприклад, аспірин, нестероїдні протизапальні);
  • спадковий фактор.
Відмітимо, що ризики розвитку виразки підвищуються і при неправильному способі життя пацієнта (шкідливі звички, незбалансований раціон) та наявності в анамнезі супутніх захворювань (наприклад, цукровий діабет, захворювання шлунку).

Основні симптоми

Клінічна картина залежатиме від стадії розвитку захворювання та вже наявних ускладнень. Так при ремісії виразки у хворого рідко виникають скарги. На початковому етапі симптоми можуть бути маловираженими, та навіть не викликати занепокоєння.

У разі загострення хвороби - симптоми відрізняються значною інтенсивністю.

До типових проявів виразки 12-палої кишки належить:
  • больові відчуття, що варіюються від слабкої вираженості до надмірної інтенсивності. На це може вплинути як приймання їжі, так і біль може виникати натщесерце - голодні болі. Саме голодний біль, що виникає через 2-3 години після приймання їжі і є специфічним проявом виразки 12-палої кишки;
  • блювання також має різну інтенсивність. В критичних випадках при розвитку перфорації виразки відбувається блювання кров'ю;
  • печія;
  • метеоризм;
  • відчуття тяжкості в животі.
У разі відсутності вчасного лікування виразка може ускладнитися розвитком перфорації (прориву) стінок органу або переродженням в рак.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу - виразка дванадцятипалої кишки потребує, як проведення збору анамнезу, фізикального огляду, аналізу клінічної картини, так і безпосередньо лабораторних й інструментальних методів дослідження. До них належать:
  • УЗД;
  • рентгенографія;
  • ендоскопічні дослідження з можливим проведенням тесту на кислотність, наявність хелікобактерної інфекції або ж взяттям фрагменту тканин на біопсію;
  • лабораторні дослідження крові, а також насамперед виявлення Helicobacter Pylori.
Відмітимо, що у разі гострого перебігу виразки діагностичні методи проводяться виключно при необхідності, адже пацієнт потребує екстреної госпіталізації.  
 
Тактика лікування полягатиме у проведенні комплексної терапії, що включає медикаментозне лікування (антибіотики, спазмолітики, прокінетики) та корекцію способу життя (дієта). 
Щодо надання допомоги при ускладненні виразки, а саме розвитку перфорації порожнистого органу. То у такому випадку лікування поводиться в екстреному порядку з проведенням оперативного втручання. Так краї перфоративної виразки висікаються, виконується пластика дванадцятипалої кишки, санується та дренується черевна порожнина.  
 
Надалі з метою запобігання рецидиву та швидкому відновленню пацієнт повинен дотримуватися всіх рекомендацій лікаря гастроентеролога. Насамперед це правильне харчування, здоровий спосіб життя, контроль маси тіла.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм