Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кіста холедоха: які прояви розширення жовчних протоків?

Кіста холедоха: які прояви розширення жовчних протоків?Захворювання під назвою - кіста холедоха, є досить рідкісним захворюванням, що має вроджений характер.

В основі порушення покладено мішкоподібне розширення жовчних протоків (біліарного дерева).
 
За статистичними даними більшість випадків захворювання припадає на дитячий та підлітковий вік. Хоча трапляються випадки й серед дорослого населення, найчастіше саме серед молодих жінок.
 
В залежності класифікації за Тодані, кісти холедоха класифікують наступним чином:
  • Тип I, що своєю чергою поділяється на кістозну (Іа) та веретеноподібну (Іb) дилатацію холедоха.
  • Тип II - дивертикул холедоха.
  • Тип III - холедохоцеле, що характеризується розширенням кінцевого відділу холедоха у стінці 12-палої кишки.
  • Тип IV, який поділяють на множинні кісти позапечінкових та внутрішньопечінкових проток (IVa) та множинні кісти позапечінкових проток (IVb).
  • Тип V - формування кіст внутрішньопечінкових проток (одинарних або множинних - хвороба Каролі).

Які фактори впливають на розвиток захворювання?

Достеменно не відомо причин, що викликають дане порушення. Однак його розвиток пов'язують з аномаліями формування панкреатичних протоків, а сам їх злиття з холедохами. Це своєю чергою запускає механізм значних викидів панкреатичного соку в біліарне дерево та як наслідок розвиток кістозних змін в протоках. 

Основні прояви розвитку кіст холедоха

Для захворювання характерна поява больових відчуттів в животі, жовтяниці та сформованого новоутворення в ділянці правого підребер'я, що встановлюється при проведенні пальпації. 
 
Ці три симптоми належать до класичної тріади, що характеризує захворювання. Вона є типовою при протіканні патології у дитячому віці.
 
У дорослих патологічний процес супроводжується розвитком окрім болю в животі, приєднанням симптомів порушення моторної функції жовчного міхура та панкреатичних ознак. На тлі захворювання може виникати панкреатит, холангіт, холецистит тощо. 
 
Додатково внаслідок вторинних змін, хворого починає турбувати підвищення температури тіла, слабкість та втрата ваги, нудота й блювання.
Однак не є виключенням безсимптомний перебіг кіст холедоха. 
 
При цьому майже у 30% діагностованих випадків відмічається малігнізація, з високим ризиком холангіокарциноми.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу, аналізу клінічної картини та відповідно за допомогою ряду лабораторних й інструментальних методів діагностики:
  • УЗД;
  • МР холангіопанкреатографія з застосування контрасту (наразі найбільш точний метод візуалізації біліарної анатомії);
  • МРТ;
  • ендоскопічна ретроградна холангіопанкреатографія (при показаннях, оскільки метод викликає ряд ускладнень!).
Окрема увага приділяється проведенню диференційної діагностики з виключенням жовчнокам'яної хвороби, папіломатозу жовчних протоків, полікістозу печінки тощо.
 
В основі лікування кіст холедоха покладено проведення оперативного втручання з наступним їх видаленням. З метою запобігання розвитку ускладнень, насамперед їх малігнізації. Особливості операції залежатимуть від встановленого типу кіст холедоха. 
 
У тому випадку якщо розвинулася кіста внутрішньопечінкових жовчних протоків, то в залежності від масштабу патологічного процесу можливе проведення резекції печінки або навіть її трансплантація. 
 
Оскільки дане порушення не виключає безсимптомний перебіг не варто нехтувати профілактичними щорічними оглядами.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм