Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Варикозне розширення вен стравоходу: основні симптоми

Варикозне розширення вен стравоходу: основні симптомиМи звикли асоціювати варикозне розширення вен, як порушення, що уражає нижні кінцівки. Однак існують й інші різновиди даного стану. Так варикоз вен стравоходу являється досить небезпечним для життя захворюванням, що виникає на тлі інших патологічних уражень в організмі, наприклад, цироз печінки або гепатит. Тому розберемо детальніше які перші прояви варикозу повинні викликати занепокоєння. 

Варикозне розширення вен стравоходу - це патологічний стан, що характеризується порушенням кровотоку в системі порожнистої вени. 
 
В основі варикозного розширення вен стравоходу покладений розвиток портальної гіпертензії, яка своєю чергою виникає внаслідок хронічних уражень печінки. При портальній гіпертензії відбувається стійке підвищення тиску в порожнистій вені, а варикоз є елементом у цьому патологічному механізмі. Так вени втрачають свою еластичність, мають підвищену проникність, що відповідно у моменти сильного напруження може спричинити розрив та розвиток кровотечі.
 
За статистичними даними більшість випадків зосереджені серед чоловічої статі, віком після 50 років.

Причини

Як зазначалося вище варикозне розширення вен це порушення, що виникає як ускладнення портальної гіпертензії. 
 
Також до ймовірних причин варикозу належать наступні стани:
  • вроджені аномалії;
  • гіпертонічна хвороба;
  • наявність в анамнезі захворювань: цирозу, пухлини печінки або підшлункової залози;
  • серцева недостатність.
Ускладнення варикозу у вигляді кровотечі може виникати внаслідок сильних перепадів тиску, незалежно від їх показників. Найчастіше прояви кровотечі виникають при переїданні, надмірному фізичному навантаженні. При чому розвиток ускладнення напряму залежатиме від ряду факторів, наприклад, стан судинної стінки, рівень згортання крові.

Основні прояви 

Відмітимо, що тривалий час, захворювання може ніяк не проявлятися або ж до певного періоду симптоми будуть досить загальними:
  • відрижка;
  • печія;
  • порушення ковтання;
  • біль та тяжкість за грудиною.
Зазвичай симптоми є не помітними до моменту розвитку кровотечі. При відсутності вчасного надання допомоги, наслідки якої можуть загрожувати життю. До симптомів кровотечі належить поява блювання з кров'ю, виділення мокротиння з прожилками крові, темний кал. Ця клінічна картина є характерною для гострої кровотечі. Для хронічного її перебігу у хворого виникатимуть скарги на слабкість, швидку стомлюваність, втрату ваги, задишку та прискорене серцебиття.
 
Візуально варикозне розширення вен стравоходу має вигляд нерівномірно збільшений просвіт судин з випинанням її у вигляді мішечка. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу потребує проведення комплексного обстеження: 
  • фіброезофагоскопія;
  • рентгенографія стравоходу;
  • лабораторні дослідження крові.
Тактика лікування буде направлена на запобігання кровотечі. Так при її розвитку або високих ризиках рецидиву проводиться оперативне втручання, ендоскопічним методом відбувається перев'язування уражених вен (накладання латексних лігатур). Додатково проводиться переливання крові та призначаються кровоспинні препарати.
 
Також першочергово проводиться терапія з усунення або полегшення перебігу захворювання, що викликало варикоз. 
Медикаментозне лікування включає призначення препаратів для зниження кислотності шлунку, вітамінів. Надалі хворому необхідно дотримуватися правильного харчування та здорового способу життя загалом. 
 
Відмітимо, що повністю вилікувати варикозне розширення вен стравоходу неможливо, однак вчасна діагностика та проведення лікування щодо запобігання кровотечі, допоможуть покращити самопочуття пацієнта.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм