Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Холангіт: основні причини запалення жовчних протоків

Холангіт: основні причини запалення жовчних протоківХолангіт найчастіше виникає на тлі інфікування жовчі або порушення прохідності жовчовивідних шляхів. Розберемо детальніше, які саме чинники є провокуючими та які симптоми будуть вказувати на розвиток холангіту. 

Холангіт включає групу захворювань, для яких є характерним розвиток запального процесу в жовчних протоках, що локалізуються всередині печінки та поза нею. 
 
В залежності від перебігу патологічного процесу розрізняють холангіт гострої, хронічної та склерозуючої форми. Так гострий холангіт є результатом розвитку бактеріальної інфекції, а хронічний - виникає на тлі оперативних втручань на органах ШКТ або наявності в анамнезі частих нападів панкреатиту й холециститу. Склерозуючий холангіт характеризується розвитком закорковування жовчовивідних проток (склероз),  через запалення. Внаслідок подібної форми захворювання виникає цироз печінки. 

Які фактори впливають на розвиток холангіту?

Розвиток холангіту поєднує в собі ряд тригерів. Так в першу чергу захворювання провокує інфекційний процес, збудниками якого частіше є кишкова паличка або ентерокок. Своєю чергою потрапляння інфекційного агента відбувається шляхом безпосереднього току крові та лімфи, або внаслідок проведення певних діагностичних обстежень. 
 
Також провокуючими факторами холангіту виступає підвищений тиск в жовчних протоках, наявність деформації жовчних проток набутого (наслідки операції) або вродженого характеру, гельмінтні інвазії, новоутворення підшлункової залози. 

Основні симптоми холангіту

  1. Больові відчуття в області правого підребер'я, які за характером є достатньо сильними та нападоподібними.
  2. Підвищення температури тіла, що супроводжується ознобом та лихоманкою.
Відмітимо, що даний прояв симптомів мають назву - тріада Шарко.
Додатково такий хворий відчуватиме слабкість, головний біль, а колір шкіри та склер набирає жовтого забарвлення. 
Хронічний перебіг холангіту має аналогічні прояви у період загострення, в інший же період симптоми ураження жовчних протоків будуть відсутні. 
Склерозуючий холангіт окрім вище зазначених симптомів може мати небезпечні ускладнення у вигляді запального процесу гнійного характеру та сепсису. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу базується на аналізу клінічної картини, збору анамнезу та скарг. Додатково проводиться ряд лабораторних та інструментальних методів дослідження у вигляді:
  • лабораторних аналізів крові (визначення ШОЕ, рівень лейкоцитів, біохімія тощо);
  • УЗД;
  • рентген-ендоскопічного дослідження жовчних проток;
  • КТ та МРТ.
Тактика лікування полягатиме в наданні комплексної терапії. Так в умовах хірургічного стаціонару при необхідності поводиться оперативне втручання з метою зниження тиску в жовчних протоках шляхом дренажу в їх просвіті, ендоскопічного методу.
 
Додатково проводиться консервативна терапія з застосуванням медикаментозних препаратів (знеболювальні та спазмолітики, гепатопротектори, протигельмінтні, антибактеріальна терапія), дезінтоксикаційної терапії. Хворим з холангітом в перший час показано режим - спокій та голод, надалі - дієтичне харчування.
 
Важливо розуміти, що холангіт є серйозним патологічним процесом, наслідки якого можуть коштувати життя. Тому при появі перших симптомів одразу зверніться за допомогою та не витрачайте час на спроби самолікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм