Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Захворювання печінки: основні методи запобігання порушень

Захворювання печінки: основні методи запобігання порушеньПечінка є одним із найважливішим органом нашого організму, адже вона виконує ряд важливих функцій, від детоксикації, синтезу жовчі до виведення токсинів та метаболізму гормонів. Однак при цьому зрозуміти, що наша печінка потребує допомоги дуже часто є утрудненим, адже це орган який “не болить”. Печінка не має нервових закінчень, а отже явні прояви починають виникати при досяганні серйозних пошкоджень.

На функціонування печінки впливає безліч факторів, від нашого способу життя, супутніх захворювань до розповсюджених самостійних технік з її очищення.

Які звички та стани негативно впливають на функціонування печінки?

  1. Надмірне вживання алкоголю.
  2. Ожиріння.
  3. Цукровий діабет II типу.
  4. Спадкова схильність до ураження печінки.
  5. Підвищений рівень холестерину.
  6. Гепатити.

Проблеми з печінкою найчастіше розпочинаються, коли орган має надмірне навантаження у вигляді їжі. Якщо додатково приєднується алкоголь та малорухомий спосіб життя, в клітинах печінки відкладається жир, кількість якого поступово збільшується. Як наслідок це викликає запальний процес, а клітини печінки заміщуються рубцевою тканиною, розвивається цироз. Чим більше уражених клітин, тим тяжче відновити функціонування органу. В критичних станах виникає печінкова недостатність.

Поява яких симптомів, свідчитиме про ураження печінки?

  1. Набряк нижніх кінцівок.
  2. Жовтяниця (жовта шкіра та очі).
  3. Втрата апетиту.
  4. Білий кал та темна сеча.
  5. Гіркота в роті.
  6. Больові відчуття в животі.
  7. Свербіж шкірного покриву.

Відмітимо, що патології печінки дуже часто не мають вираженої клінічної картини.

Гепатити, як основні патології зі сторони печінки

До основних різновидів вірусного гепатиту належать: A, B, C, D і E. За статистичними даними в Україні найбільше поширення мають три з вищезазначених типи:

  • гострий гепатит A: причиною є порушення правил гігієни при приготуванні їжі та вживання неякісної забрудненої води;
  • гострий гепатит B та C (хронічна форма), шлях інфікування яких у більшості випадків полягає через заражену кров.

Які поширені міфи щодо “турботи” про печінку можуть бути небезпечними?

  1. Печінка потребує “очищення”: печінка є органом “фільтром”, яка не має властивості до накопичення токсинів, відповідно й очищати її не має потреби. Можливо лише покращити її фільтраційні властивості, слідкуючи за станом органу.
  2. Голодування, як один з методів оздоровлення печінки: насправді великі перерви між прийманням їжі викликає порушення роботи жовчного міхура. Так жовч накопичується стає густою, а це один із тригерів до утворення каменів в жовчному міхурі.
  3. Вітаміни є безпечними та корисними для печінки: проведення будь-якого курсу медикаментозного лікування, незалежно від того чи це вітаміни, БАДи або інші типи аптечних препаратів потребує попереднього обстеження та дозволу лікаря. Тим паче необхідно бути обізнаними в якості препаратів та безпосередньої дії.

Важливо розуміти, що самостійні маніпуляції щодо оздоровлення печінки, без необхідних рекомендацій лікаря можуть лише спровокувати порушення її функціонування.

Як підтримати здоров'я печінки?

  1. Відмовтеся від вживання алкогольних напоїв, або суттєво зменште його обсяги.
  2. Ведіть активний спосіб життя, займайтеся спортом.
  3. Відповідально ставтеся до приймання лікарських засобів, а саме не займайтеся самолікуванням.
  4. Дотримуйтеся збалансованого харчування та слідкуйте за масою тіла.
  5. Дотримуйтеся правил термічної та гігієнічної обробки їжі.
  6. Вакцинуйтеся, адже вакцинація застереже вас від вірусних гепатитів A, В.

Не випробовуйте печінку та її здатність до регенерації, вчасно проходьте профілактичні огляди, навіть попри відсутності скарг: раз на рік потрібно проводити печінкові проби, ліпідограму, коагулограму та УЗД органів черевної порожнини. Й відповідно при розвитку нетипових симптомів одразу звернутися до лікаря.


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм