Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Дивертикули стравоходу: основні симптоми та методи лікування

Дивертикули стравоходу: основні симптоми та методи лікуванняДивертикуліт є небезпечним тим, що тривалий час він прогресує без видимих симптомів. Особливо це є загрозливим якщо людина не проходить профілактичні огляди. Чому це порушення є небезпечним та в чому полягає механізм його розвитку? З'ясуємо далі.

Дивертикули стравоходу - це патологічний стан, що характеризується випинанням стінок стравоходу назовні, що сполучається з його просвітом. 
 
За статистичними даними найбільше випадків захворювання припадає на чоловіків після 50 років.
 
В залежності від причини виникнення розрізняють тракційні дивертикули, що характеризуються розвитком запального процесу в тканинах навколо стравоходу з наступним формуванням рубцевої тканини, яка “витягує” стінку стравоходу в бік ураженого органу та викликає їх зрощення. Також існують пульсуючи дивертикули, які виникають внаслідок локального підвищення тиску всередині стравоходу під час ковтання, через порушення моторики органу або стеноз нижніх відділів органу. 

Які фактори впливають на розвиток дивертикуліту?

Розвиток патології може бути пов'язаним з раптовим виникненням “випинання” стінок, або ряду зовнішніх чинників у вигляді:
  • післязапальних рубців в поруч розташованих органах;
  • патологічного звуження стравоходу, езофагіт;
  • вроджених аномалій розвитку;
  • запалення середостіння;
  • оперативних втручань на стравоході;
  • спазм м'язів стравоходу з одночасним підвищенням внутрішньостравохідного тиску.

Основні симптоми розвитку дивертикуліту стравоходу

Прояви захворювання будуть залежати від ступеня та складності його розвитку. Так якщо дивертикули невеликі за розміром, то у більшості випадків вони є безсимптомними.
Яскравою клінічною картиною супроводжуються великі випинання стінок стравоходу з відповідним наростанням:
  • труднощі при ковтанні їжі, як твердої, так і рідкої;
  • під час ковтання виникає булькотіння та повернення харчової маси до горла, що небезпечне аспірацією цими масами;
  • кашель;
  • нудота;
  • заковтування повітря;
  • відрижка, неприємний запах з ротової порожнини, внаслідок застою їжі у дивертикулі.
Відмітимо, що особливість симптомів буде залежати від локалізації дивертикул в стравоході. Так можлива пальпація дивертикулу (глотково-стравохідного або дивертикул Ценкера), при його значному заповненні. Також при даному типі дивертикуліту хворий може після пробудження помічати залишки їжі та слизу на подушці, а після приймання їжі виникає відчуття нестачі повітря, гіперемія обличчя, запаморочення та блювання.
 
При дивертикулах нижньої третини стравоходу до вищезазначених симптомів приєднується больові відчуття в області серця, бронхоспазм, задишка, серцебиття. При цьому змін на ЕКГ не спостерігається, адже симптоми пов'язані насамперед з подразненням блукаючого нерва.
 
При відсутності проведення вчасного лікування можливий розвиток перфорації дивертикулів стравоходу, кровотечі, розвитку нориць.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі збору анамнезу, аналізу клінічної картини та фізикального огляду. Візуалізація патологічного процесу відбувається шляхом проведення рентгенографії з застосуванням контрасту. Ендоскопічні методи лікування потребують особливої обережності, оскільки високі ризики перфорації. 
 
Тактика лікування полягатиме в проведенні оперативного втручання з наступним усуненням випинаючого дивертикулу та відновленням стінки стравоходу. При відсутності запального процесу та невеликих розмірів дивертикул можливе обирання тактики спостереження. Найчастіше даний метод обирається при похилому віці хворого. 
Також обов'язково проводиться коригування раціону хворого з дотриманням дієти та приймання їжі в зручному положенні. 
 
При появі порушень зі сторони ШКТ та безпосереднього виникнення труднощів при прийманні їжі обов'язково зверніться до лікаря для проходження наступної діагностики. Також обов'язково проводьте профілактичні огляди у лікаря гастроентеролога.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм