Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кіста підшлункової залози: основні причини та методи лікування

Кіста підшлункової залози: основні причини та методи лікуванняПідшлункова залоза є одним з найважливіших органів в організмі, який тісно пов'язаний з двома системами - ендокринною та травною. Відповідно при розвитку порушень певного типу зі сторони органу відбувається ряд негативних наслідків, які можуть мати тяжкий та загрозливий характер. Розберемо детальніше один із патологічних станів підшлункової залози, а саме формуванні в ній кістозного утворення. 
 
Кіста підшлункової залози - це патологічний стан, що характеризується формуванням новоутворення з рідинним вмістом, яке може локалізуватися як ззовні, так і всередині підшлункової залози. Відмітимо, що вміст кісти може бути заповнений секретом підшлункової залози, гноєм та ін.
 
В залежності від причини виникнення кісти підшлункової залози розрізняють наступні її види:
  • Справжня кіста, що характеризується наявністю стінки вистеленою епітелієм. Своєю чергою справжня кіста може поділятися на ретенційні (при розширенні протоки підшлункової залози), дермоїдні, паразитарні та неопластичні (високий ризик злоякісності процесу) кісти. До причин справжніх кіст окрім явного утрудненого відтоку панкреатичного соку належать й вроджені аномалії розвитку.
  • Псевдокісти або постзапальні утворення обмежені капсулою, що не мають стінки вистеленою епітелієм. Провокуючими факторами їх утворення виступають травми, перенесення панкреатиту.

Які симптоми вказуватимуть на розвиток кісти?

На початковому етапі коли кісти є невеликих розмірів у хворого може не виникати дискомфортних симптомів. 
До основних проявів сформованої кісти належить поява:
  • больових відчуттів в животі;
  • втрата апетиту;
  • нудота та блювання;
  • загальна слабкість;
  • лихоманка;
  • втрата маси тіла.
Відмітимо, що постазапальний тип кіст може самостійно розсмоктуватися через певний час. Однак у разі множинних уражень або досяганні великих розмірів відсоток самостійного усунення суттєво знижується.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься лікарем гастроентерологом на основі збору анамнезу, аналізу клінічної картини та ряду лабораторних та інструментальних методів дослідження:
  • лабораторні аналізи крові, калу та сечі;
  • МРТ та КТ;
  • УЗД та ендоскопічна ультрасонографія;
  • дослідження взятої рідини з порожнини кісти.
Тактика лікування є індивідуальною та буде залежати від типу кісти. Так у разі діагностування постазапальної кісти та супутнім розвитком ознак компресії (стиснення) проводиться її дренування (пункція) під контролем УЗД. 
 
Оперативному втручанню з наступним видаленням, підлягають кісти злоякісного характеру (ракові кісти), паразитарні та постазпальні утворення, що не підлягають ендоскопічному усуненню. Також до уваги береться розмір та поява супутніх дискомфортних симптомів новоутворення.
Не є виключенням проведення тактики спостереження з моніторингом кіст, якщо вони малих розмірів та не мають ознак малігнізації.

Профілактика захворювань підшлункової залози

В першу чергу важливо запам'ятати, що аби підшлункова залоза задовільно функціонувала ще з молоду важливо запобігати переїданню. Необхідно дотримуватися здорового способу життя. А харчування повинно бути різноманітним та збалансованим з переважанням фруктів та овочів. При цьому варто обмежити кількість фаст-фуду, простих вуглеводів та інших типів харчів швидкого приготування. 
 
Звісно, що окрім проходження профілактичних оглядів та вчасного лікування захворювань, які можуть спровокувати кісти необхідно одразу звернутися до лікаря при появі вищезазначених симптомів. Скористатися послугами лікаря гастроентеролога та пройти ряд обстежень Ви зможете скориставшись Всеукраїнським каталогом клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм