Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гастропарез: які фактори впливають на сповільнення роботи шлунку?

Гастропарез: які фактори впливають на сповільнення роботи шлунку?Гастропарез - це патологічний стан, що супроводжується сповільненою евакуацією шлункового вмісту. При цьому відмітимо, що порушення не пов'язано з механічною перепоною, яка може викликати розтягнення стінок органу або/та затримку їжі. 

Механізм розвитку гастропарезу полягає в порушенні функціонування нервових закінчень шлунку, що своєю чергою ускладнює процес “очищення” органу. Тобто шлунку необхідно багато часу, щоб спорожнити свій вміст в тонкий кишківник.
 
Зауважимо, що гастропарез є частим ускладненням у хворих з цукровим діабетом І типу. Хоча даному ускладненню ЦД приділяється не так багато уваги, як, наприклад ураженням зі сторони зору, нирок або серця. 

Які фактори впливають на розвиток гастропарезу?

Як зазначалося вище до основної причини гастропарезу належить розвиток цукрового діабету. 
 
До інших ймовірних провокуючих факторів належать наступні стани:
  • проведення оперативних втручань (наприклад, хірургічне лікування ожиріння або гастроезофагеальної рефлюксної хвороби);
  • ішемія кишківника;
  • пухлини ЦНС;
  • гіпотиреоз;
  • приймання певних лікарських препаратів (наприклад, антихолінергічні засоби);
  • хвороба Паркінсона.
Дуже часто захворювання має ідіопатичний характер, тобто без можливості встановити основну причину (тому близько 20% випадків пов'язують з інфікуванням вірусами).

Якими симптомами супроводжуватиметься гастропарез?

  1. Нудота та блювання.
  2. Поява відчуття переповненості шлунку після приймання їди, швидке насичення.
  3. Метеоризм та печія.
  4. Больові відчуття в області епігастральної ділянки.
Не є виключенням зниження маси тіла, порушення трофіки тканин, зневоднення. Та при критичному перебігу високі ризики кишкової непрохідності.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу окрім проведення збору анамнезу та аналізу клінічної картини полягатиме в застосуванні ряду лабораторних та інструментальних методів дослідження у вигляді: сцинтиграфії, ковтанні капсули яка дає можливість оцінити pH середовище, дихального тесту для встановлення концентрації вуглекислого газу після приймання їжі, ендоскопії, КТ та МРТ.
 
Важливо провести диференційну діагностику та виключити інші ймовірні причини порушення функціонування шлунку, в тому числі й механічного характеру. До таких станів належить виразкова хвороба, диспепсія, булімія та ін.
 
Тактика лікування полягатиме у проведення комплексної терапії. В першу чергу з метою зменшення ступеня проявів хворий повинен дотримуватися дієти. Їжі повинна бути невеликою за порціями, не жирною. У разі неможливості вживати тверду або навіть подрібнену їжу, виникає потреба в проведенні ентерального харчування. Відмітимо, що обрати пристрій для проведення даного типу харчування - ентеральний насос, Ви зможете в медичному маркеті ITMED.
 
Медикаментозне лікування включає призначення прокінетиків та препаратів для симптоматичного лікування, наприклад ліки проти блювоти.
Можливе проведення малонівазивних методів лікування. Найчастіше це введення ботулотоксину, електрична стимуляція шлунку, пілороміотомія. 
 
При виникненні вищезазначених симптомів, особливо при наявності в анамнезі цукрового діабету не зволікайте зі зверненням до лікаря та уникайте самолікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм