Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які зміни на шкірі ми спостерігаємо при захворюванні печінки?

Які зміни на шкірі ми спостерігаємо при захворюванні печінки? Наш організм є злагодженим механізмом, й при виникненні порушення в одному органі, негативні наслідки та прояви захворювання можуть відбиватися на іншому. Це ж твердження стосується й печінки: при порушенні функціонування органу прояви можуть спостерігатися навіть на шкіри, що значно ускладнює процес діагностування. Розберемо, як реагує шкірний покрив на проблеми з печінкою та як цьому запобігти.

Печінка є дуже важливим органом, адже вона виконує незамінні для нашого організму функції: очищає кров, виводивши токсини, синтезує жири та вуглеводи, а також запобігає утворенню крововиливу. Також печінка являється першим органом, який при виникненні порушення функціонування подає тривожні сигнали через шкіру. У більшості випадків патологічні стани проходять безсимптомно внаслідок компенсаторної здібності
органу, відповідно, потрібно звертати увагу на будь-які специфічні прояви, навіть якщо нам здається, що вони аж ніяк не можуть бути пов’язані з печінкою.

Проблеми зі шкірним покривом, які можуть вказувати на захворювання печінки
  1. Сухість шкіри: сухість шкіри досить розповсюджена проблема серед населення, яка може бути пов’язана як з якістю води, так і з особливостями догляду. Однак при проблемах з печінкою наряду з надмірною сухістю шкіри з’являються тріщини навколо губ та заїди, поява яких супроводжується дотриманням водного балансу та необхідним доглядом за шкірою. В першу чергу з метою відновлення шкіри важливо відмовитися від самостійного лікування проблеми, та звернутися до косметолога, який підбере необхідний догляд.
  2. Надмірна жирність шкіри: оскільки печінка являє собою фільтр, який виводить токсини та інші шкідливі речовини, при порушенні цієї функції орган не може справлятися з надлишком жирів. Це призводить до їх накопичення в протоках сальних залоз, як наслідок шкіра стає жирною з характерним блиском. Додатково це може викликати появу висипів та гнійників.
  3. Судинні зірочки: формування на шоках та носі локально розширеної капілярної сітки, яка нагадує павутину червоного чи фіолетового кольору може з’являтися не тільки з віком чи з настанням вагітності, але й при патологіях печінки. Усунення виключно проблеми зі шкірою можливо шляхом проведення косметологічних процедур: лазерної фотокоагуляції або електрокоагуляції.
  4. Гіперпігментація: поява надмірної кількості пігментних плям може вказувати на проблеми з печінкою та інших органів шлунково-кишкового тракту. Печінка бере участь у багатьох біохімічних процесах, при порушенні яких може виникати збій в обміні пігменту меланіну, а саме відбувається його нерівномірне розміщення. Пігментні плями локалізуються на лобі. Спроби позбутися пігментації косметичними засобами зазвичай не приносить успіху, відповідно необхідна консультація косметолога.
  5. Зміна кольору: порушення функціонування органу відбивається на стані очей. Можливе накопичення у верхніх шарах шкіри та слизових оболонках білірубіну, що призводить до їх забарвлення у жовтуватий відтінок. При запущеному патологічному процесі колір шкіри набуває інтенсивнішого жовтого кольору, а в інших частинах ока: зіниці біліють, райдужні оболонки тьмяніють.
Важливо пам’ятати, що здоровий спосіб життя та правильне харчування, допоможуть запобігти багатьом порушенням зі сторони печінки. Також важливим етапом є належний догляд за шкірою. При розвитку патологічних станах печінки важливо звернутися до гастроентеролога, з наступним проходженням діагностичного обстеження та призначення лікарем відповідного лікування. 

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм