Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ерозивний гастрит: симптоми, діагностика та лікування

Ерозивний гастрит: симптоми, діагностика та лікуванняЕрозивний гастрит – це хвороба, яка провокує руйнування слизової оболонки шлунку і виникнення на ній ерозій (ушкоджень). Коли захворювання лише починає розвиватися, ці ерозії найчастіше локалізуються на зовнішній оболонці шлунку і є незначними. Коли ж хвороба прогресує, ерозії вкривають все більшу і більшу площу слизової шлунку, що буває доволі небезпечним для здоров’я.

Ознаки ерозивного гастриту

Ерозивний гастрит може мати такі симптоми, як:
  • відчуття важкості в животі, особливо після їжі;
  • печія, яка тимчасово проходить після прийому їжі, але доволі скоро повертається знову;
  • нудота;
  • нестабільні випорожнення (то діарея, то запор);
  • домішки крові у випорожненнях;
  • блювання (буває, що з домішками крові);
  • біль у шлунку, який стає сильнішим після їжі.
При гострому перебігу хвороби симптоми яскраво виражені, виникають раптово. При хронічному – захворювання довго протікає без будь-яких симптомів, проте наносить шкоду організму.

Діагностика і лікування захворювання

Найбільш інформативний метод діагностики ерозивного гастриту – гастроскопія. За допомогою неї лікар має можливість провести огляд поверхні слизової оболонки шлунку та виявити ерозивні виразки.

До інших діагностичних аналізів та методів, необхідних для виявлення ерозивного гастриту, належать:
  • загальний аналіз крові (оскільки анемія може бути ознакою внутрішньої кровотечі при гастриті);
  • аналіз калу на приховану кров;
  • рентгенографія органів черевної порожнини;
  • УЗД органів черевної порожнини.
Лікування ерозивного гастриту медикаментозне. Пацієнту можуть бути призначені антибіотики, щоб вбити бактерію Хелікобактер пілорі, яка найчастіше провокує гастрит. Також хворому призначають ферменти, блокатори кислоти, антацидні препарати для нормалізації кислотності соку шлунку. Щоб відновити слизову після виразкових ушкоджень, призначають препарати для регенерації клітин.

Дієта при ерозивному гастриті

Дуже велике значення для успішного лікування ерозивного гастриту має дієта. З раціону хворого виключають смажену, мариновану, гостру, солону, кислу, копчену їжу, прянощі. Слід практично відмовитися від солодкого, кави, алкоголю, шоколаду, газованих напоїв. Найкраще їсти злаки, відварені чи тушковані овочі, м'ясо чи рибу, приготовані на пару. Їжу слід вживати часто, до 5 разів на день, але невеликими порціями.

Можливі наслідки хвороби

Якщо ерозивний гастрит вчасно не почати лікувати, він може спровокувати безперервну внутрішню кровотечу та навіть смерть людини. До інших серйозних наслідків хвороби належить розвиток виразки шлунку та дванадцятипалої кишки, анемії, раку шлунку. Тож зволікати зі зверненням за медичною допомогою в жодному разі не можна.

Дотримуватися правил здорового харчування слід навіть після того, як хвороба відступила. Адже це запорука нормального самопочуття, профілактика безлічі захворювань та чудовий спосіб збереження оптимальної маси тіла. 

Якщо у вас з’явилися перші симптоми проблем з роботою шлунку, краще одразу звертайтеся до лікаря.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм