Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Виразка шлунка: симптоми та методи профілактики

Виразка шлунка: симптоми та методи профілактикиРизик зіткнутися з розвитком виразкової хвороби існує практично у кожного двохсотого жителя планети Земля. Розберемо, як не допустити її появу та як вчасно розпізнати симптоми.

Виразка шлунка– це патологічний процес, який характеризується обмеженим пошкодженням тканин слизової шлунка або дванадцятипалої кишки. Найбільш піддаються захворюванню чоловіки у віковому діапазоні від 20 до 50 років.

В залежності від локалізації ураження розрізняють виразку антрального відділу, виразку брамника та тіла шлунка.

Причини

Поява виразки шлунка безпосередньо пов'язана з діяльністю бактерії Helicobacter pylori. Саме вона є причиною патології у 85%. Потрапляючи в шлунок, бактерія пошкоджує слизову оболонку та викликає запальний процес в самих клітинах, порушуючи щільні міжклітинні зв'язки. Утворюється слиз з паралельним порушенням обмінних процесів – з'являється виразка. Передача бактерії відбувається при тісному контакті з хворою людиною (поцілунок, використання спільного посуду).

До факторів, які сприяють появі захворювання, відносяться:
  • шкідливі звички (алкоголь, куріння);
  • приймання певних медикаментозних препаратів (кортикостероїди, аспірин);
  • незбалансоване харчування, вживання гострої, жирної їжі. Обмеження в їжі, або вживання надто гарячих/холодних страв також сприяють пошкодженню слизової, оскільки відбувається підвищене виділення соляної кислоти;
  • спадковий фактор;
  • постійне перебування у стресовому стані. Внаслідок цього з'являється спазм м'язів та судин, що робить шлунок більш сприйнятливим до дії соляної кислоти.

Симптоми

До загальних проявів виразки шлунка відноситься біль у шлунку, який може бути як гострого, так і ниючого характеру. Больові відчуття можуть з'являтися в будь-який час доби й в залежності від місця ураження шлунка. Часто це голодні болі, які виникають натщесерце. Після приймання їжі, біль стихає, але ненадовго.

Спостерігається метеоризм, запори, втрата ваги, нудота та печія.

Діагностика

Перед призначенням лікування важливо провести комплексне обстеження пацієнта, зі з'ясуванням скарг пацієнта, історії хвороби та наявності супутніх захворювань. Обстеження включає езофагогастродуоденоскопію.

Цей метод дає можливість визначити точну причину виниклих порушень, провести біопсію та взяти фрагмент тканин на визначення хелікобактерної інфекції.

Крім цього проводиться ряд лабораторних аналізів крові, сечі та калу, УЗД, рентгенографія.

Лікування

Лікування буде залежати від причини, яка викликала захворювання та ступеня пошкодження тканин. Найчастіше застосовується комплексна терапія, що містить антибактеріальні препарати (знищують хелікобактерну інфекцію), інгібітори протонної помпи (регулюють рівень шлункового соку), ферментативні препарати та прокінетики.

Хірургічний метод лікування можливий при розвитку виразкового стенозу (звуження в області переходу шлунка у дванадцятипалу кишку).

Високі ризики розвитку ускладнень при відсутності необхідного лікування, а саме відкриття внутрішньої кровотечі внаслідок  розриву судин або перфорація виразки, коли відбувається наскрізний отвір в ураженому органі.

Профілактика

Пам'ятайте про те, що захворювання краще запобігти, чим надалі займатися тривалим лікуванням. Уникайте факторів, які здатні викликати виразку шлунка. Відпочивайте, правильно харчуйтеся, контролюйте рівень стресу та своєчасно лікуйте виниклі гострі стани захворювань.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм