Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми йододефіциту в організмі

Основні симптоми йододефіциту в організміСічень оголошено місяцем обізнаності про такий важливий орган як «щитоподібна залоза». На функціонування залози впливає ряд станів та зовнішніх й внутрішніх факторів. 

Одним із них дефіцит йоду, мікроелемента без якого неможливе нормальне функціонування щитоподібної залози.
 
Так даний стан може призвести до зниженого рівня продукування залозою тиреоїдних гормонів.

І хоч за статистикою йододефіцит виникає на територіях де у людей немає доступу до харчів у необхідній кількості. Також даний стан може виникнути в осіб які неправильно харчуються та організм яких неправильно переробляє йод.
Відмітимо, що вагітні мають більшу потребу у йоді. Оскільки в протилежному випадку при відсутності відповідного харчування (вживання продуктів з високим вмістом йоду) або добавок, ризики дефіциту досить високі.

Зауважимо, що йод не продукується організмом, тому саме продукти які ми вживаємо є єдиним способом отримати відповідну кількість мінералу. Спеціалісти відмічають, що дорослим зазвичай потрібно 150 мікрограмів (мкг) на день. На період вагітності жінки потребують до 220 мкг, а тим, хто годує груддю - 290 мкг на день.

До найбільш поширених та доступних харчових продуктів де міститься йод можна віднести рибу, йодовану сіль, морські водорості, яйця, молочні продукти, м’ясо (яловичина).

Фактори ризику

До групи осіб які мають найбільші ризики розвитку йододефіциту відносять веганів, вагітних та жінок у період лактації, осіб, що не вживають йодовану сіль та які їдять мало або взагалі не вживають молочних продуктів, морепродуктів і яєць.

Характерні ознаки

Одразу відмітимо, що симптоми йододефіциту за своїм перебігом вказують на порушення роботи щитоподібної залози та низький рівень тиреотропного гормону. Оскільки йод використовується для виробництва гормонів щитоподібної залози, його дефіцит означає, що тіло не може виробляти їх у достатній кількості, що призводить до гіпотиреозу.

До типових ознак порушення можна віднести:
  • набряк щитоподібної залози;
  • візуально спостерігається випинання на шиї (шишка);
  • швидка стомлюваність;
  • сухість шкіри та випадіння волосся;
  • збільшення маси тіла;
  • м'язова слабкість;
  • підвищений рівень холестерину в крові;
  • біль або скутість у м'язах та суглобах;
  • порушення менструального циклу у жінок;
  • депресивний стан.
При відсутності лікування дефіцит йоду може призвести до важкого гіпотиреозу. Це своєю чергою матиме ряд ускладнень, у вигляді захворювань серця, психічних розладів, периферичної нейропатії, безпліддя у жінок та ін..

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі лабораторних досліджень сечі та крові. Також допомогти визначити йододефіцит можна на основі тесту на йодний пластир, коли на ділянку шкіри наносять йод і перевіряють його вигляд через добу.
 
Лікування дефіциту йоду зазвичай передбачає збільшення його споживання. Це може бути досягнуто шляхом корекції раціону пацієнта або прийомом йодовмісних добавок.
 
Відмітимо, що добавки йоду, які містять калій, найлегше засвоюються організмом. Але дозування призначається виключно лікарем, оскільки високий рівень йоду такий же небезпечний як і його дефіцит.

Тривалість відновлення після дефіциту йоду, залежить від тяжкості стану та функції щитоподібної залози. Тому при вчасному виявленні  порушення, його можна усунути без побічних ефектів. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм