Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми дефіциту магнію в організмі

Основні симптоми дефіциту магнію в організміНа початку осені ми зазвичай починаємо слідкувати за рівнем корисних елементів в організмі та хвилюватися чи не виникає дефіциту вітамінів. Хтось робить акцент на харчуванні, а хтось на прийманні вітамінних добавок. Який варіант правильний? Наразі розберемо детальніше які симптоми вказуватимуть на можливий розвиток дефіциту магнію та які методи лікування при цьому є доцільними.

Гіпомагніємія – це стан, що характеризується дефіцитом магнію в організмі.
 
Симптоми при даному порушенні є різними, від появи скарг фізичного характеру до психічних змін. Не є виключенням, коли дефіцит може бути недодіагностований, внаслідок відсутності очевидних ознак, до моменту зниження до критичних позначок.

Основні причини

Низький рівень магнію зазвичай пов’язаний з порушенням всмоктування його в кишківнику або підвищеним виведенням його з сечею, що вказуватиме на проблеми з нирками. Відмітимо, що дуже рідко дефіцитний стан зустрічається у здорових людей.
 
Тому до найбільш поширених станів, що можуть так чи інакше спричинити дефіцит магнію, відносять:
  1. Цукровий діабет.
  2. Хронічна діарея та інші запальні захворювання шлунково-кишкового тракту.
  3. Целіакія.
  4. Неправильне харчування.
  5. Приймання певних лікарських препаратів (наприклад, діуретини).
Вищевказані причини, так чи інакше пов’язані з втратою магнію.
 
Підвищені ризики також мають люди з алкогольними розладами, особи похилого віку.

Основні симптоми

  1. Посмикування м’язів та судоми. На це впливає підвищене надходження кальцію в нервові клітини на тлі дефіциту магнію. Це і спричиняє гіперстимуляцію м’язів.
  2. Апатія та відсутність емоцій.
  3. Нудота та блювання.
  4. Втрата апетиту.
  5. Остеопороз, тобто слабкість кісток. Як наслідок остеопороз підвищує ризики переломів, особливо у людей похилого віку та осіб, що ведуть малорухомий спосіб життя.
  6. Швидка стомлюваність, як психічно, так і фізично.
  7. Серцева аритмія або нерегулярне серцебиття. Відмітимо, що аритмія може варіюватися від відсутності симптомів до дуже серйозних ускладнень. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу, аналізу клінічної картини та фізикального огляду. Додатково проводиться як один з основних методів діагностики – лабораторне дослідження крові. При цьому паралельно досліджується рівень кальцію в крові, оскільки показники магнію в крові не говорять про ту його кількість, яке тіло зберігає в кістках і м’язовій тканині. Відмітимо, що в нормі показники магнію в крові становлять від 1,8 до 2,2 мг/дл. Відповідно встановлення рівня нижче 1,8 мг/дл вважається низьким та свідчитиме про гіпомагніємію.
 
Лікування зазвичай включатиме призначення пероральних добавок магнію та зміну раціону з акцентом на підвищене споживання мінералу з їжею.
Адже попри те, що багато людей не досягають рекомендованої добової норми магнію, є багато продуктів що містять дану речовину, як тваринного, так і рослинного походження. До прикладу, шпинат, горіхи, авокадо, лосось та палтус, банани, чорні боби, запечена зі шкіркою картопля та ін..
Тяжкий перебіг гіпомагніємії потребуватиме внутрішньовенне отримання магнію.
Також якщо причина дефіцитного стану викликана іншим основним захворюванням, терапія буде направлена на його усунення або коригування. Це ж стосується і можливого побічного ефекту від приймання певних лікарських препаратів. Відбувається або їх заміна або коригування дози, знову ж таки тільки після відповідного призначення лікарем.

Якщо Ви вважаєте, що у вас може бути дефіцит магнію, слід поговорити зі своїм лікарем, а не вдаватися до самостійних методів усунення проблеми. Важливо слідкувати й за своїм загальним станом, адже дефіцит магнію може бути важко діагностувати, частково через те, що багато симптомів на ранній стадії можуть вказувати на інші проблеми зі здоров’ям.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм