Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Переїдання: як вчасно зупинитися?

Переїдання: як вчасно зупинитися?Новорічні свята це переважно гастрономічні спокуси, які загрожують переїданням. Особливо наслідки можуть бути для тих, хто дотримувався дієти перед святом. Про характерні ознаки та методи його запобігання з’ясуємо далі.
 
Переїдання являє собою процес вживання їди за межею насичення. Коли ми переїдаємо, ми їмо, навіть якщо не голодні. Якщо це стане звичкою, переїдання може призвести до збільшення ваги та харчових розладів. Однак саме переїдання не є розладом.

Характерні ознаки переїдання та його наслідки

Безмежні варіанти смачної їжі та широка доступність швидких закусок допоможуть легко переїсти.
 
Тому якщо людина не контролює розміри порцій, переїдання може легко вийти з-під контролю та призвести до різноманітних негативних наслідків для здоров’я:
  1. Больові відчуття в животі та відчуття тяжкості.
  2. Нудота та блювання.
  3. Розлад шлунково-кишкового тракту у вигляді діареї або закрепу.
  4. Печія.
  5. Метеоризм.
  6. Підвищена сонливість, млявість та втомленість.
  7. Задишка.
Знову ж таки переїдання може ускладнити вже наявні проблеми зі сторони шлунково-кишкового тракту та спричинити їх загострення.

Наслідки постійного переїдання

Незалежно від того, навмисно чи ні, ми всі переїдаємо в певний момент. І якщо короткочасні симптоми переїдання часто пов’язані лише з дискомфортом у шлунку, то існують довгострокові наслідки переїдання, які з часом можуть негативно вплинути на здоров’я.
 
Фізіологічно закладено, що коли людина їсть більше, ніж витрачає, це називається надлишком калорій. Тіло може зберігати ці додаткові калорії у вигляді жиру. 
 
Тому переїдання може бути особливо проблематичним для розвитку ожиріння. А щоб запобігти надлишковому набору жиру, варто спробувати вживати знежирені білки та некрохмалисті овочі, перш ніж їсти їжу з високим вмістом вуглеводів і жиру.
 
До інших можливих наслідків переїдання можна віднести:
  1. Порушення регуляції голоду.
  2. Інсулінорезистентність, яка має тісний зв’язок з хронічним переїданням. Він розвивається, коли надлишок цукру в крові знижує здатність гормону інсуліну зберігати цукор крові у клітинах. Якщо резистентність до інсуліну не контролювати, вона може призвести до діабету 2 типу.
  3. Порушення роботи мозку.
  4. Появи відчуття нудоти. У важких випадках ця нудота може спровокувати блювання, що є способом організму полегшити сильний тиск у шлунку.

Тактика

Самостійно полегшити своє самопочуття у випадку переїдання можливо вживаючи достатню кількість води та прийнявши сорбент. Знову ж таки надалі надмірне вживання  порцій краще буде обмежити. Також не варто одразу лягати спати, а надати перевагу прогулянці на свіжому повітрі.
 
При погіршенні самопочуття варто звернутися за медичною допомогою, особливо якщо виникли ознаки алергічної реакції чи отруєння.
 
В ідеалі переїдання не повинно траплятися. Але ми живемо в реальному світі, де переїдання на свята є типовим явищем. Тому у таких випадках і доцільним є звернення до ферментів. Однак тільки перед прийманням їди, і  у дозуванні призначеним лікарем. 
 
У майбутньому слід плідно працювати над запобіганням переїдання, зменшуючи розмір порцій, вживаючи менше оброблених продуктів та орієнтуючи свій раціон на цілісні продукти.
За необхідності проконсультуйтеся з лікарем дієтологом та гастроентерологом.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм