Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Харчування в холодну пору року. Топ основних правил

Харчування в холодну пору року. Топ основних правилЗ настанням холодів багато хто починає вважати, що це ідеальний час для підготовки свого тіла до літа.  Але чи не принесе це шкоди вашому організму? 

Осінньо-зимовий період є стресовим для нашого організму: шкіру обличчя і волосся сушить холодний вітер, сонячних днів стає все менше, а відповідно організму не вистачає вітаміну D. Ваш настрій пригнічений і постійно хочеться спати. 

А найголовніше те, що серед продуктів, які ми вживали влітку, пропадають яскраві фарби. Фрукти, які вміщували в собі комплекс необхідних вітамінів, пропадають з прилавків. 

Взимку наш організм включає захисну функцію - синтез жиру.  Завдяки ліпогенезу відбувається додаткова захисна теплоізоляція. 

Як же треба харчуватися з настанням холодів? 

Правило №1: пийте багато води


Взимку наш організм вимагає менше рідини, ніж влітку.  Але зменшувати кількість її вживання не варто.  У нормі випивайте 1-1,5 л води на добу.  Якщо вам важко пити воду в чистому вигляді, вживайте компоти з ягід та фруктів, теплий чай або свіжовичавлені соки.

Правило №2: збільшіть у своєму меню кількість вітаміну С


Намагайтеся вживати продукти багаті вітамінами.  Наприклад, зелень, квашену капусту, кислі ягоди та фрукти.  Вони допоможуть протистояти інфекціям. 

Правило №3: вживайте більше продуктів по сезону


Не бійтеся урізноманітнити своє меню.  Для того, щоб підтримати імунітет й наситити свій організм корисними мікроелементами, вживайте хурму, буряк, редьку.

Правило №4: збільшіть калорійність свого раціону


Близько 450 додаткових калорій наш організм витрачає на вироблення тепла в холодну пору року.  Тому, сміливо збільшуйте свій раціон на 10-15%.

Правило №5: куштувати більше риби і м'яса


На відміну від літнього періоду, коли більша частина раціону складалася з фруктів та овочів, взимку вживати ці продукти потрібно обов'язково.

З риби вибирайте жирні сорти (сьомга, лосось).  Глибоководний вид риби містить в собі потрібні для нашої шкіри і організму в цілому, Омега-3 жирні кислоти.  Особлива важливість цих кислот в тому, що вони допомагають зігрітися.  Тому жирна риба невід'ємний продукт в зимовий час. 

Що стосується м'яса, то вживати потрібно дієтичні сорти: кролик, індичка, яловичина, курятина.  М'ясо бажано не смажити, а тушкувати або запікати.  При такому приготуванні, воно забезпечити наш організм корисними білками і жирами.

Продукти харчування, які варто обмежити


Взимку краще уникати продуктів, які містять картопляний і кукурудзяний крохмаль, а також:
  • здобу; 
  • картоплю (її краще вживати в перші місяці після збору врожаю);
  • парникові або привезені здалеку фрукти та овочі.  Кількість вітамінів в них обмежена, краще використовувати в замороженому варіанті.
Складаючи свій раціон в холодну пору, звертайте увагу не тільки на загальні рекомендації, а й прислухайтеся до власного організму.

Автор: Наталія Холявицька.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм