Харчування в холодну пору року. Топ основних правил

Осінньо-зимовий період є стресовим для нашого організму: шкіру обличчя і волосся сушить холодний вітер, сонячних днів стає все менше, а відповідно організму не вистачає вітаміну D. Ваш настрій пригнічений і постійно хочеться спати.
А найголовніше те, що серед продуктів, які ми вживали влітку, пропадають яскраві фарби. Фрукти, які вміщували в собі комплекс необхідних вітамінів, пропадають з прилавків.
Взимку наш організм включає захисну функцію - синтез жиру. Завдяки ліпогенезу відбувається додаткова захисна теплоізоляція.
Як же треба харчуватися з настанням холодів?
Правило №1: пийте багато води
Взимку наш організм вимагає менше рідини, ніж влітку. Але зменшувати кількість її вживання не варто. У нормі випивайте 1-1,5 л води на добу. Якщо вам важко пити воду в чистому вигляді, вживайте компоти з ягід та фруктів, теплий чай або свіжовичавлені соки.
Правило №2: збільшіть у своєму меню кількість вітаміну С
Намагайтеся вживати продукти багаті вітамінами. Наприклад, зелень, квашену капусту, кислі ягоди та фрукти. Вони допоможуть протистояти інфекціям.
Правило №3: вживайте більше продуктів по сезону
Не бійтеся урізноманітнити своє меню. Для того, щоб підтримати імунітет й наситити свій організм корисними мікроелементами, вживайте хурму, буряк, редьку.
Правило №4: збільшіть калорійність свого раціону
Близько 450 додаткових калорій наш організм витрачає на вироблення тепла в холодну пору року. Тому, сміливо збільшуйте свій раціон на 10-15%.
Правило №5: куштувати більше риби і м'яса
На відміну від літнього періоду, коли більша частина раціону складалася з фруктів та овочів, взимку вживати ці продукти потрібно обов'язково.
З риби вибирайте жирні сорти (сьомга, лосось). Глибоководний вид риби містить в собі потрібні для нашої шкіри і організму в цілому, Омега-3 жирні кислоти. Особлива важливість цих кислот в тому, що вони допомагають зігрітися. Тому жирна риба невід'ємний продукт в зимовий час.
Що стосується м'яса, то вживати потрібно дієтичні сорти: кролик, індичка, яловичина, курятина. М'ясо бажано не смажити, а тушкувати або запікати. При такому приготуванні, воно забезпечити наш організм корисними білками і жирами.
Продукти харчування, які варто обмежити
Взимку краще уникати продуктів, які містять картопляний і кукурудзяний крохмаль, а також:
- здобу;
- картоплю (її краще вживати в перші місяці після збору врожаю);
- парникові або привезені здалеку фрукти та овочі. Кількість вітамінів в них обмежена, краще використовувати в замороженому варіанті.
Автор: Наталія Холявицька.