Особливості харчування при серцево-судинних хворобах
Ефективність роботи серця людини досить сильно залежить від її харчування. Покращити кровообіг в організмі та подолати перші ознаки серцево-судинних хвороб допоможе вживання правильної здорової їжі. Вже давно розроблена дієта №10, яка підходить саме для профілактики проблем з роботою серця та боротьби з ними.
Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
Принципи харчування при серцево-судинних хворобах
При найменших проблемах з роботою серця слід дотримуватися наступних правил:- Виключити з денного раціону продукти, що можуть збуджувати нервову систему, або ж істотно обмежити їхню кількість. Мова йде про кофеїн та продукти, що його містять: різноманітні коктейлі, енергетичні напої. Вони підвищують частоту серцевих скорочень, що провокує додаткове навантаження на серцевий м’яз.
- Максимально скоротити вживання тваринних жирів. Це м’ясні консерви, жирна птиця, свинина, ковбаси, сало, копчені продукти. В них багато шкідливого холестерину, який накопичується в судинах і утворює бляшки, які провокують розвиток атеросклерозу, порушують кровообіг, зокрема і в судинах, що живлять серця.
- Обмежити кількість солі в денному раціоні. Це дозволить зменшити кількість рідини, яка затримується в організмі, та знизити навантаження на серце, яке не буде змушене перекачувати зайвий обсяг крові. Наприклад, одна з причин підвищення артеріального тиску – затримка рідини в організмі через зловживання солоним. Слід намагатися відмовлятися від маринадів, готових соусів, копчених страв, фаст-фуду, напівфабрикатів.
- Додати до раціону жирні кислоти Омега-3. Вони допомагають знизити рівень холестерину в крові, не дають утворюватися тромбам. Найбільше цих кислот в рослинних оліях, також вони є в нежирних сортах риби, морепродуктах.
- Їсти часто, але невеликими порціями. При серцево-судинних хворобах переповнений шлунок та здуття живота призводять до подразнення вегетативних нервів, що відповідають за роботу серця. Їсти треба 4-5 разів на день, але порції повинні бути невеликими. У такому разі їжа буде легко перетравлюватися та не створюватиме додаткове навантаження на нервову та серцево-судинну систему.
Заборонені продукти при хворобах серця
Якщо існують певні проблеми з роботою серцево-судинної системи, слід забути про:- свіжий хліб та іншу випічку;
- м’ясні бульйони;
- м’ясо жирних сортів, ковбаси, копченості, сало, м’ясні консерви;
- рибу жирних сортів, рибні консерви;
- сметану, вершки, жирний сир;
- смажені яйця;
- бобові;
- маринади, соління;
- шоколад;
- каву, какао, міцний чай;
- алкоголь;
- маргарин.
Що дозволено?
Лікарі дозволяють вживати такі продукти пацієнтам з хворобами серця:- несвіжий хліб, тости, сухарики з білого хліба;
- овочеві супи;
- м’ясо нежирних сортів, відварене або запечене без жиру;
- рибу нежирних сортів та морепродукти, відварені чи приготовані на пару;
- нежирне молоко, сир, йогурт, кефір;
- омлет (але нечасто);
- макарони з твердих сортів пшениці;
- злаки;
- відварені чи запечені овочі;
- стиглі фрукти та ягоди (але некислі);
- мед;
- сухофрукти;
- неміцний чай;
- свіжо вичавлені фруктові та овочеві соки;
- рослинні олії.
Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове