Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Особливості харчування при атеросклерозі: поради дієтологів

Особливості харчування при атеросклерозі: поради дієтологівАтеросклероз  це хронічна хвороба, при якій на внутрішніх стінках судин відкладається холестерин та інші жири у вигляді нальоту та бляшок. В результаті стінки судин потовщуються та втрачають еластичність, це призводить до звуження просвіту артерії та утруднення кровообігу.

Чому ж атеросклероз є таким небезпечним? Справа в тому, що бляшки є першопричинами виникнення тромбів, які ще більше звужують судини. Тромбоз є причиною припинення кровопостачання певного органу чи тканини, що призводить до його некрозу, або інфаркту. У людини може розвинутися інфаркт міокарда, нирки, селезінки, кишечника тощо. Якщо атеросклероз уражує артерії мозку, високим є ризик інсульту. Всі ці стани несуть реальну небезпеку для життя людини, а атеросклероз вважають однією з головних причин смертності у світі, оскільки він лежить в основі більшості серцево-судинних хвороб.

Правильне харчування – профілактика та лікування атеросклерозу

Для профілактикиОсобливості харчування при атеросклерозі: поради дієтологів цієї підступної хвороби треба слідкувати за своїм способом життя, а особливо за харчуванням. Істотною причиною підвищення рівня «поганого» холестерину в організмі є надмірне вживання страв с насиченими жирами, які містяться в продуктах тваринного походження: жирних сортів м’яса та молочних продуктів. Дуже багато холестерину є в яєчних жовтках.

Отже, дієтологи дають такі загальні рекомендації для попередження атеросклерозу:
  • Їжа не повинна бути надмірно калорійною.
  • Приблизно 50% добового раціону повинні складати овочі та фрукти, 30% – складні вуглеводи (злаки), 20% – білки, переважно риба, птиця, нежирний сир.
  • Їжу краще відварювати чи тушкувати, смажені страви слід виключити з раціону або вживати їх вкрай рідко. Овочі та фрукти краще вживати свіжими, відповідно до сезону.
Існує 2 види дієти: для профілактики атеросклерозу та для його лікування.

Отже, дієта 1-го ступеню може і повинна використовуватися всіма бажаючими захистити свої судини від бляшок та тромбів. Така профілактична дієта є нормою харчування людей у багатьох західних країнах, настав час і нам переглянути свої звички щодо приготування та вживання страв. Суть дієти першого ступеню в наступному: слід звести до мінімуму вживання яєчних жовтків, печінки, нирок, мізків, сала, вершкового масла, плавлених сирків, сметани, жирних сортів м’яса. Молочні та кисломолочні продукти є корисними, але тільки за умови вмісту жиру в них не більше 1%. При приготуванні їжі краще використовувати рослинну олію (оливкову, соняшникову). З м’яса рекомендовано їсти курятину, індичку, молоду баранину, телятину, яловичину, кролика. Рибу можна їсти будь-яку: і морську, і прісноводну. Раціон повинен включати багато продуктів рослинного походження: овочів, фруктів, злаків. Також корисними є бобові.

Особливості харчування при атеросклерозі: поради дієтологівДієта 2-го ступеню є більш жорсткою та призначена для лікування атеросклерозу. Від наступних продуктів треба зовсім відмовитися:
  • яєчні жовтки;
  • печінка, нирки, мізки;
  • вершкове масло;
  • сало;
  • жирні сорти м’яса (особливо свинина);
  • молочні продукти (крім знежиреного сиру).
Найкраще при лікуванні атеросклерозу обмежитися вживанням риби, бобових, злаків, фруктів та овочів.

Нормалізувати обмін речовин та покращити кровообіг в органах та системах допомагають такі лікувальні рослини, як кульбаба, шавлія, глід, звіробій, спориш, валеріана.
Тож чаї з них можуть бути корисними.

Атеросклероз – це «тиха» хвороба, яка загрожує життю людини, що виглядає та почувається абсолютно здоровою. Профілактика атеросклерозу – це правильне харчування, а також активний, здоровий спосіб життя. Ця недуга останнім часом дуже «помолодшала» через сидячу роботу, пасивне дозвілля та шкідливу їжу. Тож почати їсти здорову та правильно приготована їжу – це перше, що треба зробити, щоб допомогти своїм судинам та убезпечити себе від інфаркту, інсульту та інших фатальних патологій. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм