Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як без шкоди для здоров’я виходити з посту? Дієтологи рекомендують

Як без шкоди для здоров’я виходити з посту? Дієтологи рекомендуютьУже зовсім скоро закінчується Великий Піст, і для тих, хто його притримувався, актуальним є питання грамотного відновлення повноцінного харчування. Адже організм уже звик до певних обмежень, і для нього може стати стресом різкий початок вживання м’яса та інших непісних страв. Щоб уникнути проблем зі здоров’ям, дієтологи рекомендують повертатися до нормального режиму харчування поступово.

Особливості правильного виходу з посту: практичні поради

Після посту в організмі людини змінюється обмін речовин, про що слід пам’ятати. Тому не варто жадібно накидуватися на вже нібито доступну їжу, зловживати алкоголем, інакше може статися збій в нормальному функціонуванні органів і систем, особливо травної системи.

По закінченні тривалого посту найкраще перші дні суміщати пісну та непісну їжу, при цьому вживаючи невеличкими порціями. Правило тут одне – треба дотримуватися міри у всьому: у їжі, в напоях, алкоголі. Слід пам’ятати, що алкогольні напої, навіть у невеликій кількості, стимулюють апетит, а цього допускати не можна, краще їсти потроху.

Ще одна порада – постаратися обрати один вид білка. Це може бути риба чи м’ясо, але змішувати дані продукти перші дні після посту не рекомендовано, адже для їх переробки потрібні різні ферменти. Також слід надавати перевагу м’ясу перед ковбасою. Найкраще їсти нежирні сорти яловичини або курицю. Щодо способу приготування, м’ясо повинне бути відварним чи тушкованим, не рекомендовано їсти смажені страви, це буде занадто великим стресом для організму. Що стосується риби, то найкраще підійде такий спосіб її приготування, як запікання у духовці.

Окремо слід згадати про яйця: вони вважаються досить важкою їжею, а значить, зловживати ними не можна. Максимум можна собі дозволити до 2 яєць на день.
Для нормального виходу з посту треба їсти достатню кількість овочів та фруктів, навіть якщо вони вже і набридли за період утримання від непісної їжі. Проте про їх користь не можна забувати. Дуже корисна зелень (петрушка, кріп, зелена цибуля), вона не лише багата на вітаміни, але й допомагає організму засвоювати їжу.

Ні в якому разі не слід запивати їжу соком, водою чи іншими рідинами. Краще пити через 2-2,5 години після прийому основних страв, або ж випити склянку теплої води одразу перед обідом чи вечерею. Їсти треба хоч і невеличкими порціями, але часто.

Існує ще одна порада – можна почати виходити з посту зі вживання кисломолочних продуктів. Сир, йогурти, кефір допоможуть підготувати організм до звичного раціону.

Уникати слід свіжої випічки, що особливо важко, адже на столі обов’язково будуть паски. Навіть якщо дуже хочеться з’їсти шматочок, краще обирати паску 2-3-денної випічки, а не щойно з печі. Ідеальний варіант – сирна паска, вона і смачна, і не буде важкою для травлення.

Іще одне застереження – щодо заправки салатів, на які також буде багатий святковий стіл. Краще їх заправляти олією, без додавання оцту чи майонезу.
Бажано уникати макаронних виробів, картоплі, цукерок, шоколаду, кави, газованих напоїв.

Якщо важкості у шлунку уникнути все ж не вдалося, слід випити активованого вугілля та пригальмувати у питаннях вживання їжі.

Великий Піст – це досить значний стрес для людського організму, тому повертатися до нормального режиму харчування слід обережно, поступово. Зазвичай на це необхідно до тижня часу, головне не поспішати, їсти невеличкими порціями, але часто.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм