Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Дефіцит тестостерону: основні симптоми порушення у чоловіків

Дефіцит тестостерону: основні симптоми порушення у чоловіківТестостерон - це чоловічий статевий гормон, який вміщує у собі ряд важливих механізмів. Відповідно коли під впливом певних факторів відбувається порушення його продукування, це відбивається і на тих функціях, що він забезпечує. Тому розберемо детальніше які симптоми вказуватимуть на розвиток дефіциту тестостерону та що може спровокувати даний стан.

Фізіологічно чим старше стає чоловік, тим зменшується рівень тестостерону. Активація зниження гормону починає відбуватися переважно після 35 років. Передчасний дефіцит пов'язаний з впливом шкідливих звичок, певних патологій тощо.
 
Дефіцит тестостерону, що виник з віком ще називають “чоловічим клімаксом”, хоча спеціалісти вважають це твердження оманливим.
 
Однак відмітимо, що порушення може відбутися й у більш молодшому віці, а не тільки внаслідок природного процесу. Саме в цьому випадку і необхідне проведення діагностичних заходів, з метою встановлення причини.

Чому рівень тестостерону знижується?

  1. Наявність в анамнезі хронічних захворювань: гіпертонія, ниркова недостатність, цукровий діабет тощо.
  2. Ожиріння.
  3. Неправильне харчування (надмірність цукру та солі, кофеїн, швидкі вуглеводи).
  4. Зловживання алкоголем та куріння. Так після вживання алкоголю тестостерон перетворюється в естроген. 
  5. Малорухомий спосіб життя.
  6. Травма, пухлини яєчок.
  7. Робота на небезпечних підприємствах.
  8. Відсутність режиму сну. Сон важливий оскільки під час глибокої його фази й відбувається продукування більшої частини статевих гормонів.
Також на рівень продукування гормону впливає й соціальне середовище в якому знаходиться чоловік. Так при постійному нервовому напруженні активно продукуються гормони стресу (адреналін), що спричиняють гормональний дисбаланс.

Які симптоми вказують на розвиток дефіциту тестостерону?

Для дефіциту тестостерону характерне різноманіття симптомів, і не всі вони становлять безпосередню загрозу здоров'ю. Однак вони можуть впливати на якість життя чоловіка, насамперед його психологічну складову. 
 
До поширених симптомів дефіциту тестостерону належать:
  • швидка стомлюваність;
  • коливання настрою, дратівливість;
  • зниження лібідо, еректильна дисфункція, в критичних випадках - безпліддя;
  • зниження концентрації уваги;
  • надмірне потовиділення;
  • накопичення жирових накопичень в районі талії;
  • випадіння волосся по всьому тілі, зниження м'язової маси;
  • гінекомастія;
  • тривожність, депресивний стан.
Можна зробити висновок, що ці симптоми в сукупності або окремо можуть вказувати й на перебіг інших патологічних станів не пов'язаних з гормональним порушенням, тому комплексне обстеження відіграє важливу роль у встановленні діагнозу.

Діагностика та тактика лікування

Одразу при появі симптомів порушення чоловік має пройти комплексне обстеження, насамперед з проведення лабораторних досліджень крові зі встановлення рівня гормону - тестостерону, та інших показників.
 
У разі порушення гормонального балансу з характерними ознаками дефіциту тестостерону встановлюється діагноз - гіпогонадизм. 
Встановлення причини даного стану потребує проведення й інструментальних методів дослідження, від УЗД до рентгенографії, КТ тощо.
 
Тактика лікування залежатиме від причини порушення, часу діагностування. Часто дефіцит гормону усувається зовсім не гормональним лікуванням, а корекцією способу життя.
Медикаментозна терапія включає ж призначення гормональних препаратів та проводиться при відсутності результату від нормалізації харчування, ваги, сну та усуненні стресів. Гормонозамісна терапія може призначатися у вигляді ін'єкцій, таблетованих препаратів, пластирів. Тривалість проведення є індивідуальною, можливе й пожиттєва гормональна терапія.
 
Відсоток звернень чоловіків при розвитку симптомів дефіциту тестостерону дуже низький. Більшість починає шукати причину у своєму партнері, або впадає в депресію. Тому спеціалісти вкотре наголошують на тому, що страх звернення до лікаря уролога та проходження профілактичних оглядів не повинні стати причиною розвитку захворювань та їх ускладнень. Обрати клініку для проходження консультації у лікаря уролога, можливо скориставшись Всеукраїнським каталогом клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм