Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Збільшення молочних залоз у чоловіків: основні причини

Збільшення молочних залоз у чоловіків: основні причини Проблема порушення зі сторони молочних залоз чомусь у більшості випадків ми асоціюємо зі жіночим здоров'ям. Однак важливо пам'ятати, що дане порушення попри нижчий відсоток може виникати й у чоловіків. Тому розберемо детальніше, які ймовірні причини розвитку гінекомастії, явища коли у чоловіків збільшуються у розмірах молочні залози.  

Гінекомастія - це патологічний стан, що характеризується розвитком гіпертрофічних змін у грудній залозі чоловіка. 
 
Відмітимо, що молочні залози у  чоловіків не виконують ніякої функції. Скоріше їх можна назвати органом, який недорозвинувся та складається з проток (значно коротші за жіночі), соска, підшкірно-жирової клітковини та шкіри. Однак при цьому даний стан може виникнути у чоловічої статі будь-якого віку.
 
Згідно з типом розвитку збільшення грудей, розрізняють наступні форми гінекомастії. Так для справжньої гінекомастії характерне збільшення в розмірах залозистої тканини. Хибний тип захворювання проявляється збільшенням жирової тканини, що найчастіше виникає коли чоловік має надмірну масу тіла. Для змішаної форми обидні тканини будуть мати рівне співвідношення.

Основні причини розвитку гінекомастії

  1. Гормональні порушення: є найпоширенішою причиною та характеризується збільшенням рівня жіночих гормонів - естрогенів, та навпаки зниженням чоловічих статевих гормонів - андрогенів. Своєю чергою вплинути на гормональний дисбаланс може ряд факторів, від запальних процесів до новоутворень ендокринної системи.
  2. Зловживання стероїдними препаратами.
  3. Надмірна маса тіла (ендокринне ожиріння).
  4. Шкідливі звички (надмірне вживання алкоголю, зловживання наркотичними препаратами).
  5. Приймання певних лікарських препаратів (наприклад, антагоністи кальцію, антидепресанти).
  6. Захворювання щитоподібної залози.
  7. Ураження наднирників.
  8. Печінкова та ниркова недостатність.
  9. Цукровий діабет.
  10. Рак молочної залози (збільшення молочної залози відбувається внаслідок пухлини або набряку викликаним нею).

Якими додатковими симптомами супроводжуватиметься гінекомастія?

  1. Набряк молочних залоз.
  2. Свербіж та поява больових відчуттів.
  3. Соски можуть змінюватися у кольорі (темнішати або ставати яскравішими).
  4. Поява виділень різного характеру, від прозорих до гнійних або кров'янистих.
  5. Збільшення пахових лімфатичних вузлів.
Відповідно, що в залежності від причини, яка спровокувала гінекомастію і буде різнитися клінічна картина. 

Діагностика та тактика лікування

Оскільки різновид можливих причин є досить широким, знадобиться консультація декількох спеціалістів (ендокринолог, онколог, мамолог або андролог). Аби візуалізувати патологічний процес проводиться УЗД молочних залоз, яєчок, наднирників; МРТ та КТ. Додатково призначаються лабораторні аналізи крові, в першу чергу на встановлення рівня гормонів. При показаннях можливе взяття біопсії. 
 
Тактика лікування буде залежати від генезу захворювання. Якщо гінекомастія спричинилася гормональним дисбалансом в основу лікування буде покладено замісну гормональну терапію. Також важливо внести корективи й у спосіб життя пацієнта, які включатимуть дотримання здорового харчування, фізичні навантаження. 
Інколи можливе проведення оперативного втручання, коли надмірне розростання залозистої тканини викликає косметичний дефект та впливає на якість життя пацієнта. 
 
У тому разі, якщо Ви помітили зміни зі  сторони молочних залоз, не варто відкладати звернення до лікаря соромлячись виниклого стану! Вчасне проведене лікування дасть можливість уникнути ряд небезпечних наслідків.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм