Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Простатит: основні причини запалення передміхурової залози

Простатит: основні причини запалення передміхурової залозиПростатит належить до ряду чоловічих захворювань, що можуть вплинути не тільки на статеву функцію, а й на загальне самопочуття. Однак при цьому чоловіча стать дуже часто легковажно ставиться до свого здоров'я, відтерміновуючи візит до лікаря при появі патогенних проявів. Тому розберемо детальніше, які симптоми запалення передміхурової залози повинні в першу чергу викликати занепокоєння та що може послугувати недугу. 

Простатит - це патологічний стан, що характеризується розвитком запального процесу в передміхуровій залозі (простаті).
 
Небезпека простатиту полягає в тому, що функція передміхурової залози полягає в продукуванні речовини, яка забезпечує активність сперматозоїдів. Відповідно запальний процес викликає порушення даного механізму й впливає на якість статевої функції, а при занедбаних випадах - навіть можливе безпліддя.
 
Простатит може протікати в гострій формі, або хронічній. При чому беручи до уваги те, як чоловіки дбають про своє чоловіче здоров'я, випадки хронічного простатиту переважають.

Основні причини розвитку простатиту

  1. Переохолодження.
  2. Інфекції, що передаються статевим шляхом (наприклад, хламідії, трихомонади).
  3. Нерегулярне статеве життя, перерваний статевий акт.
  4. Травми тазу.
  5. Порушення кровообігу в малому тазі, внаслідок малорухомого й сидячого способу життя.
  6. Гормональні порушення.
  7. Неналежне проведення інтимної гігієни.
Відмітимо, що ризики запалення збільшуються при поєднанні провокуючих факторів та наявності в анамнезі захворювань типу цукровий діабет, імунодефіциту.

Симптоми запалення

При гострому розвитку захворювання інфекційного генезу, хворого починають турбувати різкий біль внизу живота, утруднене сечовипускання, яке супроводжується болем та печінням, виділення з уретри, підвищення температури тіла. Згодом при відсутності вчасного лікування виникає еректильна дисфункція, прискорена еякуляція й імпотенція.
 
Ці зміни мають безпосередній відбиток на психологічному стані чоловіка, виникає дратівливість, депресивний стан.
 
Для хронічного перебігу будуть характерні всі вищезазначені симптоми з появою слабкості,  однак без високої температури тіла та гострої затримки сечі. Тобто симптоми запального процесу є досить розмитими, що знову ж таки відтерміновує візит чоловіка до лікаря. 

Діагностика й тактика лікування

Діагностика простатиту базуватиметься в першу чергу на проведенні лікарем урологом ректального огляду передміхурової залози. Наступним етапом буде призначення ряду лабораторних методів дослідження крові, мазку з уретри та секрету простати; УЗД, КТ, доплерографії. Додатково при наявності факторів ризику проводиться аналіз на онкомаркери, з метою виключенням раку простати. Важливо виключити ускладнення простатиту у вигляді абсцесу передміхурової залози!
 
Тактика лікування включатиме проведення антибактеріальної терапії, протизапальних препаратів, фізіотерапії.
Оперативне втручання є доцільним при розвитку ускладнень, наприклад приєднання гнійного процесу. 
 
Надалі хворому рекомендуватиметься здорове харчування (обмеження солоної, жирної їжі), уникання переохолодження, регулярний секс з застосування презервативів, дотримання правил інтимної гігієни. Це необхідно, адже провокуючі фактори підвищують рецидиви простатиту, лікування якого з кожним разом буде все складнішим. 
 
Не варто зволікати зі звернення до лікаря, навіть якщо вам оманливо буде здаватися, що стан поліпшився. Наслідки простати є досить серйозними!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм